Készítjük megtöltve, kelesztve, vagy feltekerve. Ahány ország, annyi lepény! Elhoztuk a kedvenceinket!

Pirog, calzone, empandas és a többiek – lepény kisokos

Orosz pirog

Általában kelt tésztából készülő lepény, ezerféle lehet a tölteléke. A mérete is nagyon sokféle. A klasszikus változatot bő, forró olajban sütik pirosra. Készítik sütőben is.

Orosz pirog

Orosz pirog
Fotó: Shutterstock

Indiai samosa

A tésztája lisztből, vízből és sóból, esetleg egy kis tisztított vajból készül. A vékonyra nyújtott alapot erősen fűszeres, zöldséges töltelékkel töltik, háromszög vagy félkör alakúra hajtogatják, végül bő, forró zsiradékban pirosra sütik.

[eadvert]

Indiai samosa

Indiai samosa
Fotó: shutterstock

Dél-amerikai empanada

Élesztő nélküli tésztából készülő lepényke, amely tartalmaz némi zsiradékot és esetleg tojást is. A vékonyra kinyújtott tésztából korongokat vágnak ki, és különféle töltelékekkel töltik. Félbehajtják, a széleket jellegzetesen felcsavargatják. Forró zsiradékban vagy sütőben aranybarnára sütik.

Dél-amerikai empanada

Dél-amerikai empanada
Fotó: shutterstock

Távol-keleti tavaszi tekercs

A különféle egzotikus töltelékeket rizspapírba burkolják. A rizspapír eredetileg rizslisztből, tápiókalisztből, sóból és vízből készül. Hajszálvékony, átlátszó körlapok, ázsiai fűszerboltokban és nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható. A kis rudakat forró olajban sütik ropogósra.

Távol-keleti tavaszi tekercs

Távol-keleti tavaszi tekercs
Fotó: shutterstock

Olasz calzone

Kicsit kilóg a sorból. Egyrészt általában jóval nagyobb, mint az eddigiek, másrészt szigorúan kemencében, illetve sütőben készül (nem forró olajban sütik). Tulajdonképpen egy összecsukott pizza.

Olasz calzone

Olasz calzone
Fotó: shutterstock

 

 

Melyik szívja fel jól a szaftot? – A ország kenyereit zsűrizték!

Zöldbabos lepény mozzarellával

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink