Nagyon drága, de szerencsére csak nagyon kevés kell belőle egy-egy ételbe. Gyönyörű sárgára színezi az ételt vagy a süteményt, és utánozhatatlan ízt ad nekik. Kicsit kesernyés, kicsit füstös, különleges aroma. Érdemes visszahozni a gyakran használt fűszerek közé.

Sáfrány: a méregdrága ételízesítő

Ki hinné, hogy a világ egyik legértékesebb növénye? Valamikor gyógyításra, ruhák festésére használták. Az arab konyha egyik legkedveltebb fűszernövénye. Egy kiló jóféle sáfrány (Crocus sativus L.) ára vetekszik egy középkategóriájú autóéval!

A sáfrány virágainak három hosszú bibeszálát fáradságos munkával gyűjtik össze. Ezek adják meg a fűszer utolérhetetlen, enyhén kesernyés, de aromás ízét.

Hazánkban már a középkorban is termesztették. Évelő hagymás nővény. Hosszú és keskeny levélzetű, nálunk szeptember végén, október elején nyílik. Magja nincs. Ültetése tavasszal, száraz, homokos, de gazdag tápanyagú talajba tanácsos. Nem árt megjelölni, hová tettük, mert év közben semmi nyoma annak, hogy ott növény lapul. Ha füves területre ültetjük, a fűnyíróval könnyen tönkretehetjük.

Kitűnő ételízesítő: a húslevest aranysárgára festi, az ételeknek különleges aromát ad. Elősegíti a zsíros, nehéz ételek emésztését.

Sáfrányos-citromos spagetti sült gombával

Sáfrányos csirkeleves karfiollal

Fűszeres lazac sáfrányos rizzsel

Sáfrányos kacsaraguleves

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.