Régebben nem múlhatott el a kora nyár rebarbarapite és -kompót nélkül, aztán valahogy eltűnt a szemünk elől ez a savanykás, pikáns ízű zöldségféle. Mára ismét felfedeztük, a reneszánszát éli. Ha hozzájutunk, vigyünk haza belőle egy nagy csokorral, mert csodás desszerteket készíthetünk vele. Illatos eperrel párosítva pedig mennyei.

Savanykás édesség

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) évelő növény. Nem különösebben igényes, jól tűri a hideget, elvan a kert egyik árnyékos sarkában (persze meghálálja a jobb körülményeket). Nagy, zöld leveleket növeszt, de ezek mérgezőek, csak a vastag levélnyelet fogyasztjuk. Ez a fajtától függően lehet rózsaszín vagy halványzöld. Hozzáértők azt tanácsolják, hogy június vége után már ne szedjük, addigra ugyanis nagyon megnő az oxálsavtartalma, az élvezeti értéke csökken, ráadásul arra is kell a növénynek idő, hogy regenerálódjék a tél előtt. Most, szezonban viszont érdemes ezzel is színesíteni az étkezési palettát, hiszen csak jót mondhatunk róla: általában bio minőség, mivel nincs kártevője, és ezért nem kezelik vegyszerekkel. Kalóriatartalma elhanyagolható. Sok benne a foszfor, a vas és a magnézium, az A-, B1-, B2– és C-vitamin. Oxálsavtartalma miatt azonban kerüljük a túlzott fogyasztását.

[eadvert]

Tisztítása:

A hosszú levélnyelek alsó, vastagabb részéből egy picit levágunk, majd körben lehántjuk a külső vékony hártyát, főleg az alsó, erősebb részekről. Óvatosan kell eljárni, tényleg csak a külső, vékony réteget szedjük le, hogy maradjon is valami.

Elkészítése:

Pillanatok alatt szétfő, szálaira esik, nagyon kell rá figyelni. A süteményekbe nem kell előfőzni, tökéletesen meg fog sülni egy gyors piskótában is. Nemcsak édességekhez használhatjuk fel, finom, pikáns mártást is készíthetünk belőle (húsételekhez) vagy adhatjuk sósan, különleges köretként is.

Rebarbarás lepény

Nagyi rebarbarás-epres pitéje

Rebarbarás táska

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.