Az alapreceptünk:
Pár dolog mindenféleképpen kell hozzá. Liszt, só, zsiradék (vaj vagy zsír), túró, tejföl vagy joghurt. Minden más kihagyható vagy helyettesíthető, szóval nem kell kétségbe esni. Természetesen minden esetben kicsit más a végeredmény, de frissen kisütve mindegyik nagyon finom lesz.
Ha nincs
juhtúró – helyettesítsük tehéntúróval, viszont ekkor kell a tésztába körülbelül egy púpos evőkanál só (a tehéntúró ugye nem sós, míg a juhtúró nagyon is az).
kovász – használjunk helyette 2 dkg friss vagy egy zacskó (7 g) porélesztőt (nem kell előtte felfuttatni). Ebben az esetben a hűtés és a sütés előtti kelesztések ideje lecsökken 30-45 percre.
élesztő – hagyjuk ki egyszerűen.
se kovász, se élesztő – tegyünk bele egy csomag sütőport. Ha az sincs, akkor ne rakjunk hozzá lazító anyagot, a sok zsiradéknak és túrónak köszönhetően úgyis finom, leveles és ropogós lesz. A hűtés előtt hajtogassuk párszor a tésztát, a formázás után viszont rögtön mehet a 200 fokos sütőbe.
ömlesztett sajt – hagyjuk ki.
tojás – a tésztából hagyjuk ki, a tetejét lekenhetjük tejjel is.
tejföl – használhatunk helyette joghurtot.
elég vaj – teljesen vagy részben helyettesíthetjük zsírral. 25 dkg vaj helyett jó 20 dkg zsírt használjunk.
időnk – akkor kovász és élesztő nélkül süssük meg. A tésztát az összegyúrás után jól le kell hűteni (akár fagyasztóban is), utána formázzuk, és mehet a sütőbe.