Pogácsával készülnél a farsangi bulira, de most derül ki, hogy nincs otthon néhány fontos alapanyag? Liszt nélkül persze nehéz pogácsát sütni, de nagyon sok hozzávaló helyettesítésére van ötletünk.

Sütnénk egy kis sósat, de néhány dolog hiányzik hozzá

Az alapreceptünk:

Juhtúrós stangli

Pár dolog mindenféleképpen kell hozzá. Liszt, só, zsiradék (vaj vagy zsír), túró, tejföl vagy joghurt. Minden más kihagyható vagy helyettesíthető, szóval nem kell kétségbe esni. Természetesen minden esetben kicsit más a végeredmény, de frissen kisütve mindegyik nagyon finom lesz.

Ha nincs

juhtúró – helyettesítsük tehéntúróval, viszont ekkor kell a tésztába körülbelül egy púpos evőkanál só (a tehéntúró ugye nem sós, míg a juhtúró nagyon is az).

kovász – használjunk helyette 2 dkg friss vagy egy zacskó (7 g) porélesztőt (nem kell előtte felfuttatni). Ebben az esetben a hűtés és a sütés előtti kelesztések ideje lecsökken 30-45 percre.

élesztő – hagyjuk ki egyszerűen.

se kovász, se élesztő – tegyünk bele egy csomag sütőport. Ha az sincs, akkor ne rakjunk hozzá lazító anyagot, a sok zsiradéknak és túrónak köszönhetően úgyis finom, leveles és ropogós lesz. A hűtés előtt hajtogassuk párszor a tésztát, a formázás után viszont rögtön mehet a 200 fokos sütőbe.

ömlesztett sajt – hagyjuk ki.

tojás – a tésztából hagyjuk ki, a tetejét lekenhetjük tejjel is.

tejföl – használhatunk helyette joghurtot.

elég vaj – teljesen vagy részben helyettesíthetjük zsírral. 25 dkg vaj helyett jó 20 dkg zsírt használjunk.

időnk – akkor kovász és élesztő nélkül süssük meg. A tésztát az összegyúrás után jól le kell hűteni (akár fagyasztóban is), utána formázzuk, és mehet a sütőbe.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.