Pár hasznos tanács, hogy mire is figyeljünk:
A bogyókat lekvárhoz akkor érdemes szedni, ha már megcsípte őket egyszer-kétszer a fagy, ilyenkor édesebbek és finomabbak.
Természetesen itt is figyelni kell, hogy olyan helyen szedjük, ahol nincs autóforgalom, és a kipufogógázok nem épültek bele a bogyókba.
A szürethez metszőolló, kosár és vastag munkakesztyű ajánlott.
Előre készüljünk fel, hogy a passzírozás nem lesz nagy mulatság, bármit is használunk hozzá. De kihagyhatatlan, mivel sem a hegyes kis magok, sem a szúrós szőrök nem kívánatosak a lekvárban.
Ha mindezekkel nem kívánunk szenvedni, akkor nézzünk körül a piacokon, idősebb nénik gyakran árulnak átpasszírozott, megfőzött csipkebogyót, nem is túl drágán.
Ízlés kérdése a hozzáadott cukor mennyisége, az édesszájúak nyugodtan emeljék meg a receptünkben javasolt mennyiséget.
Nagyon intenzív ízű, sűrű lekvár, pici üvegekbe érdemes elrakni.
Ha kicsit könnyíteni akarunk magunkon, tehetünk hozzá pár finomra reszelt almát, jól szaporítja az alapanyagot.