Préseljünk!
Kevés vitamindúsabb és egészségesebb reggeli van, mint egy nagy pohár zöldség- vagy gyümölcslé. A szivárvány minden színében pompázó italokat még azok a gyerekek is szívesen fogyasztják, akik általában nem szeretik a zöldségeket. Elkészítésükhöz mindenféleképpen szükség van gyümölcscentrifugára, a kemény gyümölcsök, zöldségek leve más eszközzel nem préselhető ki. Sokféle kapható, lehetőleg olyat vegyünk, amelynek a szétszedése és elmosása nem tart nagyon sokáig (ezt a műveletet sajnos nem lehet megúszni).
Alapanyagok:
Ha lehet, vegyszermentes, friss, hibátlan alapanyagokat használjunk. A zöldséget-gyümölcsöt szükség szerint meghámozzuk, akkora darabokra vágjuk, hogy beférjen a gyümölcscentrifuga nyílásán. Az alma, körte csutkáját lehetőleg vágjuk ki, a kemény magokat (szilváét, barackét stb.) pedig mindig szedjük ki. A citrusokat nemcsak a héjuktól, hanem a fehér bundától, hártyáktól is szabadítsuk meg, mert azok keserűvé tehetik a levet. A kész italt még ízesíthetjük valamilyen őrölt vagy zöld fűszerrel, esetleg édesíthetjük egy kis mézzel. Az ízekkel bátran kísérletezhetünk.
Közkedvelt összeállítások:
– alma, sütőtök, sárgarépa
– sárgarépa, uborka, fekete retek
– cékla, alma
– szárzeller, uborka, paradicsom
– alma, grépfrút, narancs
– alma, körte, zöld citrom, kivi
– citrom, narancs, ananász
– uborka, szárzeller, zöldalma
Mi legyen a maradékkal?
A gyümölcscentrifugálás közben rengeteg rost képződik. Természetesen sajnáljuk kidobni, hiszen a levekhez általában vegyszermentes, bio gyümölcsöt és zöldséget használunk. Adunk pár ötletet, mi mindent készíthetünk belőlük.