Még tisztességes magyar neve sincs. Az angolt meg ki sem tudjuk mondani: smoothie. Pedig már annyira népszerű ez a vitamindús ital, hogy a nagyobb élelmiszerboltokban folyamatosan kapható. De nem érdemes drága pénzen megvenni: otthon sokkal jobbat csinálhatunk, negyed áron.

Szmötyi vagy mi a szösz

Elfogadott magyar neve egyelőre nincs. Remek próbálkozásokat lehet találni az interneten: gyümpép, szmötyi, facsarat, selymi, rostpépital, simital, vegán turmix, de ezeket nemigen használja senki. Jobb híján marad ez a furcsa név. A hivatalos definíció szerint a smoothie (ejtsd szmuszi vagy szmuti) egy tejmentes, sűrű turmix. Lehetnek benne gyümölcsök, zöldségek, mindenféle fűszerek. Azonban vannak már joghurtos smoothie-k is, melyek ugye pont a fő szabályt lövik ki. Akármilyen furcsa is a neve és a rendszere, maga az ital nagyon finom. A tél végi vitaminhiányban pedig egyenesen életmentő. Már szép, színes látványa is jólesik. Lehet bátran kísérletezni a különféle friss és fagyasztott gyümölcsökkel, fűszerekkel, tökéletes a fél gránátalmák, kicsit megbarnult banánok, senkinek sem kellő, felpuhult körték elhasználására. Adunk pár jóízű ötletet.

Sütőtökös-almás ital
Hozzávalók:
4 alma
20 dkg sült tök
fél kávéskanál őrölt fahéj
fél csomag vaníliás cukor
1 nagy csipet mézeskalácsfűszer
4 dl szójajoghurt

Meghámozzuk az almát, negyedeljük, csutkáját kiszedjük, húsát kockára vágjuk. Beledobjuk egy turmixba a fűszerekkel együtt, összeturmixoljuk, végül hozzákeverjük a joghurtot is.

Erdei gyümölcsös ital
Hozzávalók:
1 nagy marék félig felolvadt fagyasztott erdei gyümölcs
2 kivi
fél gránátalma
4 karika friss ananász (esetleg egy fél, leszűrt konzerv)
fél csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál citromlé
1-2 evőkanál méz
4 dl ásványvíz

Egy keverőtálba rakjuk a gránátalma magjait, a fagyasztott gyümölcsöt, a meghámozott, felkockázott kivit, az összevágott ananászt. Ízesítjük a vaníliás cukorral, citromlével, mézzel, végül összeturmixoljuk az ásványvízzel.

Kávés-banános ital
Hozzávalók:
2 adag erős kávé
4 kicsi banán
2 dl kókuszkrém
1 nagy csipet őrölt kardamom
méz vagy cukor ízlés szerint
2-3 dl ásványvíz

Beledobjuk a turmixgép tartályába a meghámozott, felkarikázott banánt, hozzáöntjük a többi hozzávalót, és összeturmixoljuk.

Avokádós-narancsos ital
Hozzávalók:
2 avokádó
2 narancs
2 nagy, puha körte
1 evőkanál citromlé
1 csipet vaníliás cukor

Kikaparjuk az avokádó húsát. Hozzáfacsarjuk a narancsok levét, elkeverjük a citromlével. Meghámozzuk a körtét, csutkáját kiszedjük, húsát feldaraboljuk. Az egészet összeturmixoljuk, pici vaníliás cukorral ízesítjük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.