Meddig főzzük?
A főzésnél ügyeljünk a tészta állagára: akkor sem jó, ha túlfőzzük, de ha csak félig fő meg, úgy sem az igazi. Bár a magyar konyha szereti a puhára főtt tésztákat, érdemes kipróbálni az olaszos készítési módot is, akik „al dente” főzik a tésztát, vagyis csak olyan keménységűre, hogy roppanósan harapható legyen. Ha kettévágjuk, ilyenkor a közepe még egy kicsit fehér és kemény.
Miben főzzük?
Válasszunk megfelelő, öblös fazekat a főzéshez. A tésztákat mindig bő vízben kell főzni, 10 dkg tésztához körülbelül 1 liter vizet szokás számítani. A fazekat mindig csak háromnegyedig töltsük vízzel.
Kell só?
Egy liter vízhez 1 dekányi sót adagoljunk, de csak akkor szórjuk bele, amikor már forr. A tésztát is forrásban lévő vízbe dobjuk, és azonnal keverjük meg, nehogy a fazék fenekéhez ragadjon.
Kell öblíteni?
Az elkészült tésztát tésztaszűrőben szűrjük le, és alaposan csepegtessük le. Hideg vízzel csak nagyon ritkán, egy-két étel elkészítéséhez kell leöblíteni.
4 kedvenc receptünk tésztával:
Mascarponés-parajos tészta darált marhahúsos, tojásos töltelékkel
Édes-csípős báránycsülök, lassan sütve, mákos-citromos tagliatelle tésztával
[eadvert]