Hosszú évekig ritkaság volt ez a zöldségféle, ma már viszont a legtöbb élelmiszer-áruházban és zöldségesnél folyamatosan kapható a szezonban, ami április elejétől, közepétől május végéig terjed. Sokak kedve elmegy tőle az első egy-két alkalom után, mert rosszul tisztítják, és rághatatlan zöldségdarabokkal lesz tele az étel. Mi ezt javasoljuk:
- a nagyon kezdők vegyenek zöld spárgát, azzal jóval könnyebb bánni. Friss, ropogós, üde legyen a sípocska, ha kornyadozik, sok lesz a veszteség, és a maradékban is kevesebb örömünk lesz. Megfogunk egy sípot, és letörjük az alsó végét, ott, ahol el akar pattanni. Ha friss a spárga, akkor ez egy pici. egy-két centis darabka, ha nem, akkor sajnos nagyobb lesz a veszteség. A felső, nem fás résszel már dolgozhatunk is, más előkészítést, tisztítást nem igényel. A letört szárvégekből alaplevet tudunk főzni, kitűnő lesz levesekhez, ragukhoz.
- a fehér spárgának is le kell törni a végét az előző metódus szerint. A megmaradt sípot azonban még meg is kell hámozni. Jó minőségű, vékonyan hántó zöldséghámozóval az aljától a rügyig le kell húzni a külső héjat, alul vastagabban, felül vékonyabban. Mivel előzetesen természetesen alaposan megmostuk a spárgát, ez is mehet a letört talpakkal az alapléfőző fazékba.
[eadvert]