Nem egyszerű az összeállítása. Jó sok idő és némi konyhai gyakorlat kell az elkészítéséhez. De megéri, mert különlegesen finom süteményeket készíthetünk belőle. Egy-két ráérős napunk vagy hétvégénk biztos lesz a hónapban, akkor ki tudjuk próbálni.
Mi ezzel a recepttel szoktunk dolgozni.
A megkelt tésztát lóhere alakúra nyújtjuk, és a közepére rakjuk a hideg, lisztes vajkockát.
Ráhajtogatjuk a szárnyakat, először a két oldalsót, aztán a felsőt és az alsót.
Utána kinyújtjuk a tésztát, és szimplán hajtogatjuk. Először behajtjuk a tésztát a képzeletbeli harmadig.
Utána ráhatjuk a másik oldalról is a tésztát, így háromrétegű lesz.
Félórás, hideg helyen történő pihentetés és 90 fokkal való elforgatás után jön a dupla hajtás. A kinyújtott tésztát mindkét oldalról a képzeletbeli felezővonalig hajtjuk be.
Végül összecsukjuk, mint egy könyvet. Négyrétegű téglalap a végeredmény.
Ismét félóra várakozás hideg helyen, majd egy szimpla hajtással fejezzük be a tészta hajtogatását. Fél óra pihenő, és már használhatjuk is a tökéletes házi alapanyagot.
Egyszerűbb megoldások:
A minőségi alapanyagokból otthon készített házi tésztának egyszerűen nincsen párja. De nem mindig és mindenkinek van rá ideje, kedve, tehetsége. Ha mégis el akarjuk készíteni a fenti süteményeket, akkor vegyünk készen kapható, friss vagy fagyasztott élesztős leveles tésztát, abból is finom lesz. Végső esetben a legkisebb boltokban kapható leveles tésztát is használhatjuk, persze akkor már más lesz a sütemény állaga és kinézete (az élesztő nélküli leveles tészta sokkal ropogósabb, törékenyebb).
Ezeket sütöttük belőle: