Gyönyörű a színe, isteni az illata – de vajon szeretnénk-e enni is? A válasz egyértelműen igen, hiszen gyógynövény, sok jótékony hatással. De nem mindegy, hogy mibe és mennyit teszünk belőle.

Virágok íze – használjuk bátran a levendulát!

Az elmúlt években meglehetősen divatba jött a levendula bonbonokba, kekszekbe, süteményekbe, szörpökbe és más italokba. Sokan odavannak érte, mások meglehetősen idegenkednek tőle. A levendula nem csupán egy szép, illatos virág, hanem régóta használt gyógynövény is, nyugtató és fertőtlenítő hatású. Érdemes tehát azoknak is összebarátkozniuk vele, akik eddig inkább molyirtónak tekintették. A virágízekkel még csak barátkozónak azt javasoljuk, hogy egészen kevés virágot használjanak, ne essenek túlzásba, ne uralkodjék az adott édességben, italban a levendula íze, inkább csak kiegészítőként szolgáljon. Az édes virágíz remekül működik minden savanyúval: citrommal, savas gyümölcsökkel, borokkal, jól kiegészítik egymást. A legegyszerűbben úgy tudjuk egész évben használni, hogy levendulás cukrot gyártunk: finomszemű kristálycukorba belekeverünk egy-két evőkanálnyi szárított levendulavirágot. Jól záródó dobozban bármeddig eláll.

Levendulás krémpite ribizlivel, sütés nélkül

Vaníliakrémes almás pite levendulával és kakukkfűvel

Sárgabarackos-levendulás pite

Fehér csokis, citromos kocka levendulás mázzal

Sárgabarackos minimuffin mézes levendulahabbal

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink