Mákos nagykalács

A MÁKOS KALÁCS

  1. A tésztához fél deci langyos tejszínbe szórunk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, hogy felhabosodjon. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe mélyedést vájunk, az egyik oldalára szórjuk a sót, a másikra a maradék cukrot. Ráöntjük a maradék langyos tejszínt, a felhabosodott élesztőt, és kézzel, fakanállal vagy dagasztógéppel jól kidagasztjuk. Akkor jó, ha már nem ragacsos, hanem szépen összeáll, és a fényes tészta elválik az edény falától. Ekkor hozzádagasztjuk még az olvasztott, langyos vajat is. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg, nem huzatos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  2. A mákot elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, majd felfőzzük a tejjel, mintha bejglitölteléket csinálnánk. Ügyelünk, hogy ne legyen túl híg. Teljesen kihűtjük. A tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük gazdagon a töltelékkel. Az egyik rövidebbik oldalával kezdve lazán felcsavarjuk, mint a bejglit. A kész tésztahengert egy éles késsel hosszában óvatosan kettévágjuk (az egyik végét egyben hagyjuk). Lazán összetekerjük, majd átemeljük egy papírral bélelt hosszúkás sütőformába. Letakarjuk, és hagyjuk kelni legalább egy félórát. Utána 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül háromnegyed óra alatt megsütjük. Ha kész, kivesszük, rácsra állítjuk, és hagyjuk hűlni, végül megszórjuk egy kis vaníliás porcukorral a tetejét. Tálalás előtt vastagabb szeletekre vágjuk.

Pudingos csíkos kalács

Kakaós tekert kalács

Kiflikalács

kaloria 270 CAL
ido 130 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.