Forrás: Receptposta

Olgi néni tepertős pogácsája

Maklári Sándorné, Olgi néni receptje családi hagyaték. Hosszú és részletes leírást küldött, hogy mindenkinek sikerüljön az ízletes pogácsa. Azt írja, hogy ha szilveszterre készíti, akkor a leeső tésztából kis malackákat szokott formázni.

  1. A tészta hozzávalóiból kevés langyos víz hozzáadásával lágy kelt tésztát dagasztunk kézzel, robotgéppel vagy a kenyérsütőgép dagasztóprogramjával. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
  2. Amíg pihen a tészta, a darált töpörtyűt ízesítjük egy kis őrölt fekete borssal és köménnyel, összekeverjük egy kis liszttel. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk, rákenjük a tepertős massza harmadát, feltekerjük, mint a bejglit. Fél órát pihentetjük szobahőmérsékleten. Ezt még háromszor ismételjük. Közben mindig letakarjuk, úgy a legcélszerűbb, ha egy rácsot állítunk fölé, és arra terítjük az abroszt vagy a konyharuhát, így nem tapad a tésztához a textil. Végül kétujjnyira nyújtjuk, éles késsel bevagdossuk. Közepes méretű formával kiszaggatjuk. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A tetejét tejes tojássárgájával lekenjük. Reszelt sajttal és szezámmaggal szórjuk meg. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Mustáros lencseleves virslivel

Petrezselymes malacpecsenye

 

kaloria 280 CAL
ido 260 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Receptposta

Ajánlataink