- Nagy sikerre ítélt szilveszteri csemege lehet ez az ötletes küllemű fogás. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedem, és külön-külön félpuhára főzöm kb. 10-12 perc alatt. Néhány szép darabot mindkettőből félreteszek, a
többit – szintén külön-külön – pépessé töröm. - Előbb a karfiollal dolgozom: a karfiolpüréhez hozzáadom a tejet, majd sóval, borssal, szerecsendióval és a citromlével ízesítem.
- Az egyik zselatint elkészítem a csomagoláson található leírás szerint, és hozzáöntöm. Ezután a felvert tejszín felét is egyenletesen elkeverem benne. A karfiolos masszát folpackkal kibélelt, szögletes, hosszúkás formába töltöm úgy, hogy a formát ferdén megdöntöm. Beleteszem a megfelelő nagyságú, előzőleg kiválogatott, szép brokkolirózsákat – nem tévedés, a világos karfiolos pürébe a zöld zöldségfélét, ettől lesz nagyon mutatós!
- Ferdén megdöntve a hűtőbe teszem dermedni.
- A karfiolhoz hasonlóan elkészítem a brokkolipürét is: pépesítem a brokkolit, hozzáadom az elkészített másik csomag zselatint, elkeverem a felvert tejszínhab másik felét. Ezt ízesítés nélkül hagyom. Kiveszem a hűtőből a
megdermedt karfiolpástétomot, és ráöntöm a brokkolikrémet. A zöld pürébe belenyomkodom a válogatott szép karfiolrózsákat. Visszateszem a hűtőbe, de most már egyenesen fektetve. Tálaláskor a pástétomot tálcára fordítom, a fóliát eltávolítom, esetleg még zöldséggel díszítem, és felszeletelem. Hideg mártással és barna kenyérrel kínálom. - A dermedés alatt (ami két óra is lehet) elkészítem a mártást. A feldarabolt savanyú uborkát, a tisztított és
negyedekre vágott hagymát, a joghurtot, a majonézt és a mézet turmixgépben együtt pépesítem. Hozzáadom
a finom karikákra vágott snidlinget, sóval ízesítem, fehérborssal fűszerezem, és a mártást kis időre hűtőbe teszem.
Hozzávalók
4 személyre