Gundel Károly, a magyar gasztronómia nagy alakja 1883-ban született. Több nagy budapesti étterem vezetője, illetve bérlője volt, a leghíresebbek a városligeti Gundel (volt Wampetich) és a Gellért Szálló. Éttermi munkássága mellett több, ma már ritkaságnak számító szakkönyvet írt. A magyar vendéglős szakma vezéregyénisége volt. 13 gyermeke született, közülük a legkisebb, Gundel Imre (1927) írta meg a család és egyben a magyar gasztronómia történetét bemutató könyvet (Gasztronómiáról és Gundelekről), amelyben sok-sok történet, adat, érdekesség, alaprajz, fénykép mellett megtalálható pár emblematikus étel leírása is: a két híres palacsinta mellett például a fogas vagy borjúborda Gundel módra, az erdélyi rakott káposzta vagy a ház híres töpörtyűs pogácsája is. A részletes leírások alapján elkészítettük a két nagy kedvencet, a puncsos, habos mágnás palacsintát és a csokis-diós Gundel palacsintát, végig az eredeti leírást követtük.
https://videkize.hu/recept/magnas-palacsinta/
https://videkize.hu/recept/gundel-palacsinta/