Palacsintaevő nép vagyunk. A strandon jöhet a kakaós meg a lekváros, étteremben pedig hosszú évtizedekig általában a Gundel palacsintát választottuk a (lássuk be: nem túl széles) kínálatból. Megszoktuk a látványt: a desszertes tányéron általában két, négybe hajtott palacsinta ücsörgött, csokiszósszal meglocsolva, sokszor még a tejszínhabot sem sajnálták mellőle. Tudták, hogy átverés volt az egész?

A Gundelek legjobb palacsintái

Gundel Károly, a magyar gasztronómia nagy alakja 1883-ban született. Több nagy budapesti étterem vezetője, illetve bérlője volt, a leghíresebbek a városligeti Gundel (volt Wampetich) és a Gellért Szálló. Éttermi munkássága mellett több, ma már ritkaságnak számító szakkönyvet írt. A magyar vendéglős szakma vezéregyénisége volt. 13 gyermeke született, közülük a legkisebb, Gundel Imre (1927) írta meg a család és egyben a magyar gasztronómia történetét bemutató könyvet (Gasztronómiáról és Gundelekről), amelyben sok-sok történet, adat, érdekesség, alaprajz, fénykép mellett megtalálható pár emblematikus étel leírása is: a két híres palacsinta mellett például a fogas vagy borjúborda Gundel módra, az erdélyi rakott káposzta vagy a ház híres töpörtyűs pogácsája is. A részletes leírások alapján elkészítettük a két nagy kedvencet, a puncsos, habos mágnás palacsintát és a csokis-diós Gundel palacsintát, végig az eredeti leírást követtük.

https://videkize.hu/recept/magnas-palacsinta/

https://videkize.hu/recept/gundel-palacsinta/

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.