Beszerzés
A kora nyári fajták a legízletesebbek, 8-12 cm átmérővel. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a gumók felszíne ép legyen. A megrepedt karalábé – különösen a zöld színű – belül gyorsan elfásodik. Eligazíthatnak bennünket a friss, üde levelek is, továbbá próbáljuk ki, hogy a héját körmünkkel könnyen be tudjuk-e nyomni, fel tudjuk-e sérteni.
Tárolás
A karalábét nem szokták tartósítani, annál fontosabb viszont a téli tárolása. Erre a célra a nyár végén, ősszel termelt növények a legmegfelelőbbek. A levelektől és a gyökérzetüktől megtisztított gumókat veremben, pincében vagy fagymentes kamrában lehet jól eltartani 0–4 °C hőmérsékleten. A gumók időnkénti átválogatásáról ne feledkezzünk meg.
[eadvert]
Konyhai tippek
A karalábé a jó húsleves nélkülözhetetlen alkotórésze, de készülhet belőle saláta, leves, főzelék, és sokféleképpen tölthetjük is. Zsenge, középen elhelyezkedő levelei is értékesek, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezeket apróra vágva adjuk hozzá a zöld salátákhoz és a karalábés ételekhez. A fűszerek közül a borsikafű, a kapor, a petrezselyem zöldje, a lestyán, a szerecsendió és a fehérbors illik hozzá.