A karalábé a káposztafélék népes családjába tartozik, ám míg egyes káposztáknak a levelét, a bimbóját vagy a virágát fogyasztjuk, a karalábénak a megvastagodott, gumószerűen kidudorodó szára kerül a konyhára. Sokféle változata ismert, nálunk a világoszöld és a lila fajta terjedt el. Csak a színük különbözik, hófehér húsuk íze megegyezik. A karalábé gazdag rostokban, magas a C-vitamin- és káliumtartalma, ugyanakkor 10 dkg csupán 40 kalóriát tartalmaz.

Tudtad? A karalábé levele egy igazi vitaminbomba

Beszerzés

A kora nyári fajták a legízletesebbek, 8-12 cm átmérővel. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a gumók felszíne ép legyen. A megrepedt karalábé – különösen a zöld színű – belül gyorsan elfásodik. Eligazíthatnak bennünket a friss, üde levelek is, továbbá próbáljuk ki, hogy a héját körmünkkel könnyen be tudjuk-e nyomni, fel tudjuk-e sérteni.

Tárolás

A karalábét nem szokták tartósítani, annál fontosabb viszont a téli tárolása. Erre a célra a nyár végén, ősszel termelt növények a legmegfelelőbbek. A levelektől és a gyökérzetüktől megtisztított gumókat veremben, pincében vagy fagymentes kamrában lehet jól eltartani 0–4 °C hőmérsékleten. A gumók időnkénti átválogatásáról ne feledkezzünk meg.

[eadvert]

Konyhai tippek

A karalábé a jó húsleves nélkülözhetetlen alkotórésze, de készülhet belőle saláta, leves, főzelék, és sokféleképpen tölthetjük is. Zsenge, középen elhelyezkedő levelei is értékesek, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. Ezeket apróra vágva adjuk hozzá a zöld salátákhoz és a karalábés ételekhez. A fűszerek közül a borsikafű, a kapor, a petrezselyem zöldje, a lestyán, a szerecsendió és a fehérbors illik hozzá.

Karalábéfőzelék karalábélevélbe csavart vagdalt hússal

Csirkés karalábéleves tarhonyával

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.