Szinte minden mellé jól illik a menta üde íze. A levestől a desszertig sokféle fogásba tehetjük. Mint az összes többi fűszert, ezt is óvatosan, csipetenként adagoljuk, csak a túlzott mennyiség ronthatja el az ételt.

A nyár fűszere

A friss menta szinte nélkülözhetetlen nyáron a konyhában. Ha szerencsések vagyunk, és van egy kis kertecskénk, mindenféleképpen ültessünk egy-két bokorral. Évelő növény, nagyon egyszerű a termesztése, szabad földben inkább az a feladat, hogy megakadályozzuk a terjeszkedését, mert gyorsan hatalmas területeket képes elfoglalni. Cserépben is jól nevelhető, egy tő egész nyáron kiszolgál bennünket. Ha csak egy-két fűszernövényt termesztenek, a menta mindenféleképpen legyen közöttük, mert máshogy nemigen lehet hozzájutni a friss levelekhez, a szárított pedig sajnos nem az igazi. Érdemes nagyon szűkmarkúan bánni vele, a túlzott mértékű használata ehetetlenné teheti az ételt. Nagyon jól illik mindenféle édes ízhez: gyümölcslevesekhez, gyümölcssalátákhoz, desszertekhez. A poharas krémeket nemcsak díszíti az egy-két levélke, hanem finom aromát is kölcsönöz az édességnek. Nagyon jól illik a zöldborsóhoz, leveshez és püréhez egyaránt. Remekül feldobja a húsok töltelékét, próbálják ki, hogy a hagyományos töltött csirkét megbolondítják pár összevágott mentalevéllel. Ha pedig túltermelés áll elő, igyanak sok frissítő mentateát.

[eadvert]

Tejfölös citromtorta

Zöldborsós-mentás csirkeragu rizzsel

Mentás málnalekvár

Mentás, fehér csokoládés gyümölcstorta

Mentás-őszibarackos pite

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink