Alig vártuk a tavaszt, hogy végre virágozzék és zöldelljék minden, és a téli menüt lecserélhessük az üde új ízekre. Sajnos a legtöbb friss zöldségre és fűszerre még kicsit várni kell, de a turbolya, ez a mifelénk mostanában meglehetősen elhanyagolt növény hamarosan berobban az erdőkben.

Az első tavaszi zöldfűszer

Turbolyamagot még csak kapni, de magát a friss, zöld növényt még termelői piacokon sem látni. Ha valaki használni szeretné ezt az ánizsos ízű remek zöldfűszert, akkor vagy megtermeszti, vagy leszedi magának. Szerencsére cserépben is könnyen termeszthető, így még kert sem kell hozzá (persze azért úgy egyszerűbb). A másik lehetőség, hogy mi magunk gyűjtjük be a ritkásabb erdőkben, erdőszéleken, hiszen szó szerint kaszálni lehet, amikor beindul. Sajnos könnyen összetéveszthető a mérgező bürökkel, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy meg tudjuk különböztetni a két növényt, akkor maradjunk a termesztett variációnál.

Enyhén ánizsos, különleges íze a könnyű ételekhez illik: levesekhez, szárnyasételekhez, tésztákhoz, salátákhoz. Remek akár vajas kenyéren is. Mivel gyorsan elillan a zamata, mindig a főzés végén adjuk az ételhez. Nagyon jól feldob bármilyen zöldségkrémlevest (sárgarépa, burgonya stb.). A szokásos módon elkészítjük, a végén pedig hozzáturmixolunk egy nagy csokor turbolyát. Ha tavasszal csirkelevest főzünk, abba is érdemes a végén belevágni egy csokornyi turbolyát. Bolondíthatjuk vele a tésztákat és a salátákat is, nagyjából úgy használva, mintha petrezselyem zöldje lenne. Ez is idényzöldség, tavasz elején, frissen az igazi. Lehet persze szárítani is, de annak a zamata sajnos már meg sem közelíti a frissen szedettét.

Turbolyás csirkecombfilé vadrizzsel

Árpás halleves turbolyával

Turbolyás tészta gombával, parmezánnal, fenyőmaggal

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink