Indul végre a nagy nyári befőzés. Virágzik a bodza, ideje gyűjteni belőle egy kisebb kosárnyit, a házi bodzaszörpöt nem csak a gyerekek, a nagyobbak is szeretik. De nem kell mindig keresgélni a tavalyi receptet (úgyis mindig elkallódnak a cetlik), és ehhez a házi finomsághoz patikamérleg sem szükségeltetik. Vegyük könnyedén.

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Az egyik legkedveltebb házi szörp, érdekes, üde ízét általában nagyon szeretik a gyerekek. A fő alapanyaga, a bodzavirág garantáltan vegyszermentes, persze sohasem szabad utak mellett szedni, ahol a kipufogógázok megmérgezik a növényt. Tavasszal egyébként is szívesen kirándulunk, érdemes vinni pár zacskót, és távoli, védett mezőkön gyűjteni egy halom fehér tányérvirágot.

[eadvert]

Lerázogatjuk a virágokat, hogy megszabadítsuk az esetleges szennyeződésektől, rovaroktól, a szárukat rövidre vágjuk. Jó sokat belegyömöszölünk egy üvegbe, közé karikázunk pár vegyszermentes citromot. Ha ilyet nem tudunk szerezni, mindenféleképpen hámozzuk meg! Így hagyjuk állni egy-két napot, hűvös helyen. Ezután sűrű szitán leszűrjük. Cukorszirupot főzünk egy rész cukorból és egy rész vízből, ha kihűlt, hozzákeverjük a bodzás levet. Műanyag palackokba töltjük, és a fagyasztóban tároljuk – mivel nem tettünk hozzá tartósítószert, nem áll el másként. Készíthetjük úgy is, hogy beleforraljuk a cukorszirupba a bodzaviráglevet. A cukrot helyettesíthetjük mézzel vagy cukorhelyettesítőkkel, ezekből értelemszerűen nem kell szirupot főzni, csak fel kell oldani némi folyadékban.

5 tanács, ami jól jön, ha újkrumpliból készül az ebéd

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.