A cékla minden porcikája ehető. Az édes, szép színű gumó csakúgy, mint a formás, zsenge levele. Hosszú ideig csak a savanyított, ecetes céklát ismertük, pedig számtalan egyéb módon is használhatjuk a konyhában. Ehetjük nyersen, főzve, sütve, édesen, sósan – sokoldalúan használhatjuk ezt a könnyen hozzáférhető, olcsó zöldségfélét.

6 ellenállhatatlan fogás céklából

Ez a gyönyörű, mélybordó zöldség a káposztafélék közé tartozik, közeli rokonai a cukorrépa és a mángold. Több évezrede ismerjük és fogyasztjuk.

Rengeteg gyógyhatással rendelkezik, tele van hasznos, egészségjavító anyagokkal. Sokféle ásványi anyagot tartalmaz (vas, réz, foszfor, kálium, kalcium, kén, jód), valamint többféle B-, C- és P-vitamint, kiemelkedően sok folsavat. Erős antioxidáns. Tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást. Segíti a vörösvértestek szaporodását és regenerálódását. Méregtelenít. Fogyókúrázók jó barátja: alacsony a kalóriatartalma, viszont nagyon jól eltelít, jóllakat.

Sült céklás, kecskesajtos rizottó

Grillezett camembert balzsamos céklával

Diós-sütőtökös tagliatelle sült gesztenyével, balzsamos céklával

Céklakrémes csokis piskóta

Céklás csokitorta

Majonézes zöldséges céklasaláta

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.