Minél frissebb legyen a zöldborsó, amikor megvesszük. A hüvelyek legyenek szép zöldek, ropogósak. Lehetőleg azonnal fogyasszuk el, mivel tárolás alatt folyamatosan veszít az édességéből. Ha nem azonnal főzzük meg, akkor a hüvelyes borsót kilyuggatott nejlonzacskóban, hűtőszekrényben tároljuk. Ne fejtsük ki előre.
Válasszuk az apróbb borsószemeket, általában sokkal zsengébbek és édesebbek, mint a nagyra nőtt társaik.
Mennyi hüvelyes borsót vegyünk? Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy kilóból 35-38 dkg fejtett borsót kapunk.
Az üres hüvelyeket a világért se dobjuk ki: ha adunk hozzá egy kis leveszöldséget, kiváló zöldségalaplé fő belőle.
Nagyon jól fagyasztható. Kifejtés után egy-két percig blansírozzuk, utána rögtön jeges vízbe dobjuk. Ha kihűlt, lecsöpögtetjük, aztán zacskózzuk, és mehet a fagyasztóba.