Beszerzés
Az egres júniustól augusztusig kapható. Akkor jó minőségű a gyümölcs, ha a bogyók körülbelül egyforma méretűek, fényesek, a virág- és szárvégződések nem fonnyadtak. Friss fogyasztásra a háztáji, éretten leszedett termés a legjobb.
Tárolás
Sajnos manapság ritkán árusítanak teljesen érett egrest, mert a gyümölcs nagyon romlékony. A zöld bogyó körülbelül három hétig tartható el a hűtőszekrényben. Jól fagyasztható, így a téli időszakokra is elrakható. Az érett egrest nagyon gyorsan fel kell használni.
[eadvert]
Konyhai tippek
A savanykás egresből kitűnő leves, mártás, kompót és gyümölcslé készíthető. Az érett gyümölcsből finom dzsemet is főzhetünk, magas pektintartalma miatt könnyen zselésedik. Akár egyéb szezonális nyári gyümölcsökkel is összefőzhetjük. A zöld, félérett egres a szokásosnál kicsit több édesítést kíván.
Az előkészítés során alaposan mossuk meg a szemeket, majd késsel tisztítsuk meg az esetleges szár-, levél- vagy tüskemaradványoktól.