Valamennyi gyümölcsünk közül a legtöbb népies elnevezéssel az egres büszkélkedhet. Megeshet, hogy köszmétét, pöszmétét, büszkét vagy tüskeszőlőt vásárolunk a piacon, aztán pedig piszkemártást készítünk belőle, ami egyébként egresmártásként szerepel a szakácskönyvben. A C-vitaminban gazdag, fanyar, zöld golyóbis eredetileg a Himalája nyugati vidékén és Dél-Európában volt honos, ma már szinte mindenütt termesztik.

Büszke, egres, tüskeszőlő? Minek nevezzelek?

Beszerzés

Az egres júniustól augusztusig kapható. Akkor jó minőségű a gyümölcs, ha a bogyók körülbelül egyforma méretűek, fényesek, a virág- és szárvégződések nem fonnyadtak. Friss fogyasztásra a háztáji, éretten leszedett termés a legjobb.

Tárolás

Sajnos manapság ritkán árusítanak teljesen érett egrest, mert a gyümölcs nagyon romlékony. A zöld bogyó körülbelül három hétig tartható el a hűtőszekrényben. Jól fagyasztható, így a téli időszakokra is elrakható. Az érett egrest nagyon gyorsan fel kell használni.

[eadvert]

Konyhai tippek

A savanykás egresből kitűnő leves, mártás, kompót és gyümölcslé készíthető. Az érett gyümölcsből finom dzsemet is főzhetünk, magas pektintartalma miatt könnyen zselésedik. Akár egyéb szezonális nyári gyümölcsökkel is összefőzhetjük. A zöld, félérett egres a szokásosnál kicsit több édesítést kíván.

Az előkészítés során alaposan mossuk meg a szemeket, majd késsel tisztítsuk meg az esetleges szár-, levél- vagy tüskemaradványoktól.

Ribizlis egrespite

Sárgabarackos egrestorta

Piszke somlói tortája

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.