Biztos találkoztak már ezekkel a magokkal a nagyobb élelmiszer-áruházakban, zöldségeseknél. A jól megszokott dió, mogyoró, pisztácia, mandula mellett érdemes ezeket is megkóstolni.

Dió-kisokos: a pekántól a makadámig

Egzotikus ismerősök – magvak nyomában

Kesudió

Brazília az őshazája, a portugálok közvetítésével terjedt többfelé a világban. A trópusi éghajlatot kedveli. Jellegzetes, görbe kifli alakúak a magok. Íze nem különösebben intenzív, így jól illik az édes és a sós ételekhez is.

[eadvert]

kesudió

Fotó: shutterstock

Receptek kesudióval:

Paradió

Brazíliából származik, nevét Pará államról kapta. A magok a kókuszdióhoz hasonlító termésben fejlődnek ki, hosszúkásak, körülbelül 2 × 5 cm-esek.

paradió

Fotó: shutterstock

Pekándió

Észak-Amerikából származik. A hosszúkás, vékony héjú termést kézzel is fel lehet törni. A belseje nagyon hasonlít a dióhoz, csak hosszúkásabb, karcsúbb és kicsit sötétebb.

pekándió

Fotó: shutterstock

Receptek pekándióval:

Makadámdió

Ritka és drága dióféle. Ausztrália keleti, szubtrópusi vidékeiről ered. Nagyon vastag, kemény héj alatt rejtőzik, ezért általában csak tisztítva kapható.

Makadámdió

Fotó: shutterstock

Receptek makadámdióra:

1000 arcú túró, ahogyan mi használjuk

A Nyírség cukrászcsodája Szabolcsból

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink