A zamatos turbolya nálunk vadon is megterem, főleg akácosokban lehet vele összefutni, de nagyobb, kissé elhanyagolt kertekben is gyakran találunk belőle pár bokorral. Levelének a formája nagyon hasonlít a petrezselyeméhez, de az íze egészen más, édeskés, ánizsos.

Mire jó a turbolya? 3 szuper recept, amiben használhatjuk

Friss turbolyával (Anthryscus cerefolium) Magyarországon boltokban nemigen fogunk találkozni. Ha használni szeretnénk ezt az édeskés, ánizsos illatú fűszernövényt, magunknak kell begyűjteni. Zsenge leveleit érdemes leszedni tavasszal (akár száríthatunk is belőle, akkor egész évben használhatjuk). Jól illik húsokhoz, gombákhoz, mártásokhoz, salátákhoz. Sokfelé nő vadon, akácosokban, kertek végén. Levele hasonlít a petrezselyeméhez, de annál sokkal finomabb, csipkeszerűbb. Nagy tömegben nőnek rajta az apró, fehér virágok. Avatatlanok az erősen mérgező bürökkel téveszthetik össze. A bürök magasabbra nő, levelei durvábbak, sötétebbek, de a legárulkodóbb az illata: nem ánizsos, édeskés, hanem kifejezetten rossz, egérvizelet szagú.

Turbolyás, juhsajtos csirkemell retekkel, lila hagymával

Turbolyás tészta gombával, parmezánnal, fenyőmaggal

Turbolyás sertésragu friss tavaszi zöldségekkel

 

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.