Hogyan is készül ez a mesés nevű laktató étel? Négy személyre először is meghámozunk egy kiló burgonyát. Figyelem, újburgonyából nem jó, ezt csak ilyenkor, ősszel, télen, kora tavasszal lehet főzhetjük, ekkor van hozzá alapanyag. A zöldséget felkockázzuk, és sós vízben nagyon-nagyon puhára főzzük. Leöntjük róla a főzővíz nagyját, annyit hagyunk csak rajta, amennyi éppen ellepi. Visszarakjuk a tűzhelyre, alacsony hőfokra. Folyamatos keverés közben hozzászórunk körülbelül 25 dkg lisztet, és addig főzzük, pirítjuk, míg össze nem áll a massza, és el nem válik az edény falától. Ez egy kemény fizikai munka, de nem lehet megspórolni, mert a beleöntött lisztnek is meg kell főnie. Végül a puhára főtt krumpliból püré lesz, a liszt pedig megfő. Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk. Kiterítjük egy tálcára hűlni.
Ezt az alapmasszát formázzuk, ízesítjük, esetleg tovább sütjük. Az egyik legegyszerűbb és legismertebb változata a dödöllének, ha felkockázott füstölt szalonnát kipirítunk egy nagy serpenyőben, azon dinsztelünk némi vöröshagymát, és ezen az alapon pirítjuk meg jó alaposan a zsíros kanállal kikanalazott dödölletésztát. Ez így önmagában is nagyon finom, ünnepi alkalmakkor pedig köretként adhatjuk szaftos húsokhoz. De készíthetünk hozzá kolbászos vagy gombás alapot is, süthetjük sütőben, gazdagíthatjuk túróval, tejföllel, ez utóbbi változatot ehetjük akár édesen is.