Ez a laktató krumplis tészta valaha a szegények eledele volt, hiszen alapvetően csak krumpli és liszt kellett hozzá. Többféle néven is ismerték a különböző tájakon (zsámiska, cinke, gánica, gánca). Kis zsírral, füstölt szalonnával, hagymával megbolondítva önálló és nagyon jóízű egytálétel. Persze társíthatjuk más finomságokkal is.

Egy tál dödölle, ettél belőle?

Hogyan is készül ez a mesés nevű laktató étel? Négy személyre először is meghámozunk egy kiló burgonyát. Figyelem, újburgonyából nem jó, ezt csak ilyenkor, ősszel, télen, kora tavasszal lehet főzhetjük, ekkor van hozzá alapanyag. A zöldséget felkockázzuk, és sós vízben nagyon-nagyon puhára főzzük. Leöntjük róla a főzővíz nagyját, annyit hagyunk csak rajta, amennyi éppen ellepi. Visszarakjuk a tűzhelyre, alacsony hőfokra. Folyamatos keverés közben hozzászórunk körülbelül 25 dkg lisztet, és addig főzzük, pirítjuk, míg össze nem áll a massza, és el nem válik az edény falától. Ez egy kemény fizikai munka, de nem lehet megspórolni, mert a beleöntött lisztnek is meg kell főnie. Végül a puhára főtt krumpliból püré lesz, a liszt pedig megfő. Megkóstoljuk, szükség szerint sózzuk. Kiterítjük egy tálcára hűlni.

Ezt az alapmasszát formázzuk, ízesítjük, esetleg tovább sütjük. Az egyik legegyszerűbb és legismertebb változata a dödöllének, ha felkockázott füstölt szalonnát kipirítunk egy nagy serpenyőben, azon dinsztelünk némi vöröshagymát, és ezen az alapon pirítjuk meg jó alaposan a zsíros kanállal kikanalazott dödölletésztát. Ez így önmagában is nagyon finom, ünnepi alkalmakkor pedig köretként adhatjuk szaftos húsokhoz. De készíthetünk hozzá kolbászos vagy gombás alapot is, süthetjük sütőben, gazdagíthatjuk túróval, tejföllel, ez utóbbi változatot ehetjük akár édesen is.

Szalonnás-babos dödölle

Túrós-mazsolás dödölle

Füstölt szalonnás dödölle savanyú káposztával

Savanyú káposztában sült dödöllés tarja

Libatöpörtyűs dödölle

Dödölle pirított hagymával

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink