A nyár eleji zsenge zöldborsóból főzött levesnek egyszerűen nincs párja, ilyenkor nehéz ennél finomabbat tenni az asztalra. Szerencsére még az általában leveselutasító gyerekek is szívesen kanalazzák. Sokféleképpen főzhetjük, hagyományosan, rántva, staubolva, habarva, pürésítve, nehéz eldönteni, hogy melyik a finomabb.

Ezért vártuk a júniust – végre itt az édes, friss zöldborsó!

Pár tanács, hogy tökéletes legyen a levesünk:

  • Nagyon fontos, hogy a zöldborsó tényleg friss és zsenge legyen, ilyenkor kapjuk meg csak azt a finom, édes ízt, amiért szeretjük ezt a zöldséget.
  • Lehetőleg friss, idei, apró sárgarépát és gyökeret tegyünk hozzá.
  • Ha sűríteni akarjuk a levest, akkor a lisztes habarás helyett vagy mellett választhatjuk a saját magával történő sűrítést is: ha kész a leves, egy részét kivesszük, s botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük a levesbe, és máris sűrűbb a kanalaznivalónk. Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, érdemes ezt a zöldségturmixot át is szűrni egy nem túl sűrű szitán, így sokkal selymesebb lesz a levesünk.
  • Mindig ügyeljünk rá, hogy csak akkor főzzük magában a kész levesben a tésztafélét, ha rögtön el is fogyasztjuk az egészet, különben álltában a galuska fel fogja szívni az összes levet. Ha nem rögtön esszük meg, akkor a galuskákat kis sós vízben (amit esetleg pár kanál levessel még ízesíthetünk) főzzük ki, és külön tálban tároljuk a tálalásig. Érdemes pici zsiradékkal összekeverni, így nem tapadnak össze a szemek.

Tejfölös zöldborsóleves zöldfűszeres daragaluskával

Klasszikus falusi zöldborsóleves

Tejszínes borsóleves túrógaluskával

Falusi zöldborsóleves krémsajtos daragaluskával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.