SPENÓT
Van, aki szerint a spenót nem finom? Ha igen, annak biztosan a rántástól úszó, fehér göböcskékkel teli menzás kaja lebeg a szeme előtt. De a kevés olívaolajon, egyben megpárolt zsenge levelek fokhagymával, esetleg valamilyen olajos maggal megszórva nagyon finomak. Meg persze a hagyományos sűrű főzelék is, ha nem úszik a rántásban, és sötétzöld. A spenót egyébként magas folsav, lutein, kálium és rosttartalma miatt jó a szívnek.
[eadvert]
LAZAC
A lazac azért jó a szívnek, mert tele van omega 3 zsírsavakkal, csökkenti a magas vérnyomást és gátolja a vérrögök képződését. Ez egyébként egy csomó másik tengeri halról is elmondható (pl. makréla, tonhal, hering, szardínia). Halat enni legalább heti két alkalommal javasolt. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a lazac esetében ne tenyésztett, hanem vadlazacot vásároljunk, mivel annak szervezetében kevesebb a lerakódott mesterséges anyagok mennyisége.
ZABPEHELY
A zabpehely azért nagy barátja a szívnek, mert tele van omega 3 zsírsavakkal, folsavval és káliummal, ráadásul a rosttartalma is igen nagy. Egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti, sőt, az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége a már cukorbetegeknek is ajánlja a zabpehely fogyasztását, mivel az segít szinten tartani a vércukorszintet.
Így tegyél el friss zöldfűszert télire! 4 egyszerű tartósítási tipp
AVOKÁDÓ
Az avokádó kalóriatartalma elég magas az átlagos zöldségekhez képest, de ezt felülírja a többi jó hatása. Szívbarát, mivel gazdag telítetlen zsírsavakban, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, és magnéziumot tartalmaz, valamint B, C, A, és E vitaminokat. A kinézetével kapcsolatban érdekesség, hogy az inkák állítólag az „ahuacacuahat”, azaz herefa nevet adták neki – nem csak a külseje miatt, hanem mert afrodiziákumként is jól ismert.
OLÍVAOLAJ
Az olívaolaj gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, ezek pedig ellenségei az úgynevezett rossz koleszterinnek. Ezért aztán, aki barátja akarsz lenni a szívednek, cseréld le a disznózsírt vagy napraforgóolajat az egészséges és finom olívaolajra. Persze azért jóból is megárt a sok.