A nyár és kora ősz friss zöldfűszereit különböző módszerekkel tartósíthatod – lássuk, hogyan, mindegyiknek az előnyeivel és a hátrányaival együtt!

Így tegyél el friss zöldfűszert télire! 4 egyszerű tartósítási tipp

Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpackba csomagolva a zöldségesrekeszben 1 hétig elállnak.

[eadvert]

Olajban: Durvára aprítva olíva- vagy napraforgóolajban 5 hétig eltarthatók. Mutatós üvegben a konyha díszei lehetnek így.

Szárítva: Az összekötött fűszercsokrot meleg, jól szellőző helyen kb. 2 hétig szárítsd, majd üvegedényben, összemorzsolva tárold. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek frissen felaprított zöldfűszernek.

Mit kezdjünk a szilvával? 3 tipp az ősz kedvencéhez!

Fagyasztóban: Csokorba kötve mosd meg, majd a vastagabb szárak levágása után konyhai papírtörlőn szárogasd meg, és aprítsd fel. Adagonként csomagold kis nejlontasakokba, és címkézd fel ezeket. Készíthetsz zöldfűszeres jégkockákat is. Ehhez az adott fűszernövényt aprítsd fel, keverd el egy kevés vízzel, majd tömködd a jégkockatartóba. Miután megfagyott, szedd ki, és feliratozott nejlonzacskóban tedd vissza a fagyasztóba. Az így előállított fűszerkockák kb. 6 hónapig állnak el, és könnyen adagolhatók például a levesekhez, főzelékekhez.

MIT ÉRDEMES?

A legtöbbet használt fűszernövények: petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, snidling, tárkony, kapor, oregánó – mellett érdemes ciromfüvet, lestyánt, mentát, turbolyát és zsályát is tartósítani.

Fűszer kisokos: Mikor, melyiket tegyük az ételbe?

TIPP: Főzéskor, sütéskor a fagyasztott zöldfűszereket mindig a legvégén tedd az ételbe, hogy a hő hatására minél kevesebbet veszítsenek illóolajaikból, és megőrizzék aromájukat!

5 tipp, hogy tökéletes legyen a fasírtod

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.