Különleges, színes fánk, hagyományos farsangi finomság és a svédek kedvence. Íme néhány fánk, amit érdemes kipróbálni!

Fánk kisokos a különlegestől a hagyományosig!

Semla

A svédek húshagyókeddi édessége ez a nagyon gazdag, kardamomos fánk. Annyira finom, hogy nem is bánkódik az ember a farsang vége miatt. A kelt tésztában nincs tojás, ezért napokig friss és puha marad. Az édes, fűszeres töltelék a cukrozatlan tejszínhabbal és a foszlós tésztával egyszerűen mennyei.

Semla

Semla
Fotó: Vidék íze

Beignet

Ez a helyes kis sütemény az amerikai Louisiana hivatalos fánkja. A beignet (ejtsd benyé) francia eredetű. Mint a legtöbb fánk, igazán frissen finom, mindig közvetlenül evés előtt készítik el. Különleges összetevő a tésztájában a sűrített tej, nagyon finom és foszlós lesz tőle a belseje. Jellegzetes a szögletes formázása is. Jóval kisebb, mint a mi farsangi fánkunk, más a ropogósra sült külső és a puha belső részek aránya is, tehát mindenféleképpen érdemes kipróbálni

[eadvert]

Beignet

Beignet
Fotó: Vidék íze

Farsangi fánk

Ugyan már sokszor leírtuk a kelt tészta készítésének alapszabályait, de soha nem árt átvenni, mert amilyen egyszerű az elkészítése, annyira könnyű elrontani is. Ügyeljünk rá, hogy minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű (vagy annál kicsit melegebb) legyen. Hozzuk elő a lisztet a kamrából, vegyük ki előre a tojást a hűtőszekrényből. Legyünk türelmesek, szépen dagasszuk ki a tésztát. A legszebb akkor lesz, ha a meleg kezünkkel dolgozunk. A jól készített alapanyag felszíne fényes, belül pedig hólyagos. A legszebb fánkokat nyáron lehet sütni, a kelt tészta a meleget szereti. Hűvösebb időben nyugodtan hagyjuk sokkal hosszabb ideig kelni. Akkor kelt meg a tészta, hogyha szemmel láthatóan is jól megnőtt, és ha egy ujjal óvatosan megbökjük, akkor finoman remeg. Azt szokták mondani, ha kételyeink vannak, hogy megkelt-e, akkor hagyjuk még kelni. Közepesen forró zsiradékban kell sütni, ha ennél langyosabb, akkor rengeteg zsiradékot szív fel a fánk, ha túl forró, akkor meg megég. Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt, mert az lehűti a zsiradékot. A felesleges zsiradékot csurgassuk és itassuk le róla. A legjobb, ha beleállítjuk egy papírtörlővel bélelt mély tepsibe.

Szalagos fánk

Szalagos fánk
Fotó: Vidék íze

Mini king cake

A New Orleans-i karneválok elmaradhatatlan süteményének színezése a keresztény vallásra vezethető vissza. A lila az igazságszolgáltatást, a zöld a hitet, az arany (ami általában sárga színként jelenik meg) a hatalmat szimbolizálja. A három színnel egyben a háromkirályok előtt is tisztelegnek. A leggyakrabban kelt tészta az alap, de készítik égetett tésztából is. A legegyszerűbb változatot csak vajas cukorral töltik, de sokszor használnak fahéjat vagy kardamomot az ízesítéséhez. A háromszínű díszítés viszont nem maradhat el.

Mini King Cake

Mini King Cake
Fotó: Vidék íze

Fánk receptek is sütési trükkök!

Így hódította meg a világot a csörögefánk

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.