A farsangi időszak elengedhetetlen finomsága a fánk, amit mi magunk is könnyedén elkészíthetünk. Sokak nagy kihívásnak érzik a kelt tésztával való munkát, így nekik jó hír, hogy jóféle fánkot nem csak élesztős tésztából lehet készíteni.

Fánk receptek is sütési trükkök!

A sok könnyű, nyári gyümölcsös sütemény után jöhetnek a nehezebb tészták. Még nincs nagyon hideg, nyugodtan kinyithatjuk az ablakot-ajtót, amíg sütjük, így a lakás sem lesz olajszagú. Sőt a legjobb, ha a kertben tudjuk elkészíteni. A frissen sült fánkot mindenki szereti, egy jó babgulyás vagy frankfurti leves után pont jó második fogás. A szép szalagos fánk elkészítése nem olyan könnyű, de az egyszerűbb változatokhoz kisebb gyakorlattal is neki lehet látni. Mire figyeljünk?

  • Lágy kelt tésztát készítsünk, és letakarva (hideg időben alaposabban bebugyolálva) hagyjuk jól megkelni.
  • Sütés előtt lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, majd formázzuk kedvünk szerint. Készíthetünk pici fonatokat, szaggathatunk klasszikus köröket, de egyszerűn fel is kockázhatjuk a kinyújtott tésztát. Ha itt-ott bevagdossuk, finom, ropogós széleket kapunk. A nagyon lágy alapanyagot csak kanállal tudjuk szaggatni.
  • Bő, közepesen forró olajat használjunk a sütéshez. Ha nem elég meleg, akkor fel fogja szívni a tészta, és nagyon nehéz, olajos lesz. Ha túl forró, akkor a külseje megég, belül pedig nyers marad.
  • Több réteg papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.
  • Bármennyire nagy kihívás, meg kell várni, hogy legalább langyosra hűljön, mert a forró kelt tészta erős hasfájást okoz(hat).

A Vidék íze kedvenc fánk receptjei

Fahéjas copfok és farsangi fánk

Csörögefánk (herőce)

[eadvert]

Berlini fánk

Ipolysági fánk

Almával töltött szalagos fánk

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.