Először egy jó kis leves, utána meg valamilyen krumplis tésztából készített házi egyszerűség – a zegernyés téli napokon nincs is ennél jobb menü.

Gombóc, nudli, barátfüle

Eléggé gyerekbarát felsorolás, ugye? És örök kedvencek maradnak, hiszen felnőttként is nagyon lehet szeretni azt a tésztafajtát, amelyből ezek készülnek. A gombóc és a nudli nem kérdéses, a barátfülét viszont az ország egyes részein egyszerű gyúrt tésztából formázzák (persze az is nagyon finom). A burgonyát puhára főzzük (lehet héjastul, egészben, de gyorsabb, ha meghámozzuk és felkockázzuk).

Fontos, hogy még tűzforrón törjük át. A tésztagyúráshoz viszont ki kell hűteni, mivel ha forró krumplihoz adjuk a lisztet, akkor egyre folyékonyabb, ragacsos massza lesz belőle. A falusi asszonyok úgy tartják, hogy akkor lesz a legkönnyebb a tészta, ha minél kevesebb lisztet adunk hozzá, tojást pedig egyáltalán nem. A kifőtt krumplis tésztát hagyományosan pirított morzsára szedjük, de ezt helyettesíthetjük például darált mákkal vagy dióval is. Ugyanebből a tésztából készül az olaszok híres gnocchija is, csak kicsit más a formázása, mint a magyar nudlinak.

Angyalbögyörő konyakos aszalt szilvával

Baconos burgonyasodrott

Krumplivize leves szilvás gombóccal

Szilvás gombóc Ákos-módra

Így lesz tökéletes a szilvás gombóc

Ricottás-sütőtökös gnocchi zsályával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.