A nagy nyári grillezéseken a szokásos szaftos tarja mellett sokszor sütünk valamilyen ízletes pecsenyét sertéskarajból vagy szűzből is. Ezek a sertés legértékesebb, leggyorsabban elkészülő részei.

Gömbölyű malachát

A karaj tulajdonképpen a disznó háta. A nyak feletti tarja után következik. Első, a fejhez közeli része a hosszúkaraj, ez két izomból áll, melyeket hártya választ el egymástól. A comb mellett található a rövidkaraj, ez már csak egyetlen izomköteg, tehát egy szép, egységes húsfelületet látunk. Ha csonttal együtt vesszük, akkor bordának nevezzük. Ha a bordacsontokról lefejtjük a karajt, a megmaradó húsos csont az orja, kiváló levesalapanyag. A karaj kifejezetten kevés zsiradékot tartalmazó, sovány hús. Viszonylag gyorsan elkészül, arra kell csak ügyelni, nehogy kiszárítsuk. Szeletben is, egyben is készíthető.

A szűz a rövidkaraj alatt helyezkedik el, omlós, finom hús, a sertés legdrágább része (anatómiailag megfelel a marhabélszínnek, ezért disznóbélszínnek is szokták hívni). Le kell hártyázni, aztán süthetjük egészben vagy szeletelve (szűzérmék). Csak rövid ideig szabad sütni, hogy megőrizzük a szaftosságát.

Pár ajánlat a grillpartikhoz:

Mustáros-mozzarellás grillezett húsrudacskák sertésszűzből, sült paradicsommal

Currys joghurtban pácolt grillezett karaj

Tormás-sonkás karajszelet grillezett kukoricával

Zöldséges szűznyárs sajtos parázsburgonyával, kapros mártással

Ratatouille grillezett rozmaringos borjúszűzzel

Kakukkfűvel tűzdelt csontos karajszelet grillezve

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.