A világ sok táján a karácsonyhoz kötődik, nálunk a húsvét itala ez az édes, sűrű, vaníliaillatú ital. Alkoholtartalma nem magas, igazi kontyalávaló, ámbár sok édesszájú férfi is szívesen kóstolgatja. Ha kiskorú van a házban, készítsük el nekik alkohol nélkül, tehát főzzünk egy híg vaníliaszószt.

Gyereknek nem való!

Hagyományosan úgy készült a tojáslikőr, hogy nyers tojássárgájákat összekevertek vaníliával és cukorral, jó alaposan kihabosították, majd tejszínt és valamilyen erős, de íztelen alkoholt kevertek hozzá. Mi most már eléggé ódzkodunk a nyers tojástól, főként nem szeretnénk hetekig tárolni, még a hűtőszekrényben sem.

Az alábbi receptben a tojások kapnak egy kis hőkezelést is, így biztonságosabb lesz a hosszabb tárolásuk.

Tojáslikőr sűrített tejjel

Ha nem a klasszikus ízekre vágyunk, akkor lehet ízesíteni is az alapot.

Narancsos-kardamomos: a tojások sárgájához keverjük hozzá fél kezeletlen narancs reszelt héját és fél kávéskanál lehetőleg frissen őrölt kardamomot. A továbbiakban a recept szerint járunk el.

Csokis-fahéjas: olvasszunk össze 12 dkg étcsokoládét 0,7 dl tejszínnel, keverjünk hozzá egy csipet őrölt fahéjat, fél deci vodkát vagy fehér rumot (amit használtunk a tojáslikőrhöz), és vegyítsük bele a kész tojáslikőrbe.

Epres: körülbelül 25 dkg friss epret turmixoljunk össze. Kis lábasban főzzük fel egy evőkanál cukorral, folyamatosan forrásban tartva sűrítsük be, majd keverjük hozzá a kész likőrhöz. Jól illik hozzá egy kis bazsalikom.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.