Sok fiatal kollégiumban tölti a hétvégéket, hiányzik a mama vasárnapi kosztja. Ha mi akarunk főzni, kezdő szakácsként rém bonyolultnak érezhetjük a legegyszerűbb rántott hús, brassói vagy paprikás csirke elkészítését. Adunk pár tanácsot, hogy milyen hibákat kerüljünk el.

Hogy ronthatjuk el a kedvenc ételeinket?

Hogyan ronthatjuk el?

[eadvert]

Paprikás csirke nokedlivel

– Túl sok és túl híg a szaftja. Túl sok vizet adtunk hozzá, és túl kevés hagymát. Mindig rövid leven kell tartani főzés közben.
– Keserű lesz, mert megégettük benne az őrölt pirospaprikát. Nagyon gyorsan megég, ezért amikor belekeverjük, mindig le kell húzni a tűzről a forró zsiradékot.
– Maszatos, ragacsos lesz a nokedli. Nem öblítettük át rendesen. Szűrőben eresszünk rá hideg vizet, s fakanállal kicsit át is keverhetjük, hogy a habos, nyúlós főzővizet lemossuk róla. Az is lehet, hogy túlkevertük a tésztáját, ezt nem szabad túlzottan kidolgozni, az sem baj, ha kicsit darabos marad. Esetleg túl soká hagytuk pihenni a nyers tésztát. Azonnal ki kell főzni keverés után, tehát azzal kell kezdeni a készítését, hogy felrakjuk főni a főzővizét.

Rántott csirkemell és sertésborda

– Túl vékonyra verjük a húst. Ha beleharapunk, csak a panír ízét fogjuk érezni.
– Nyers marad a hús. Túl forró olajban sütöttük, a panír megsült, de a belső része nyers maradt.
– Túl zsíros lett a bundája. Nem volt elég meleg az olaj, amikor beleraktuk a húst. Esetleg túl sokat zsúfoltunk egyszerre a serpenyőbe, és ezzel lehűtöttük az olajat. Az is lehet, hogy túl sokszor forgattuk a szeleteket, elvileg csak egyszer szabad.
– Nagyon elválik a bunda a hústól. Túl vizes volt az alapanyag, nem töröltük meg rendesen a panírozás előtt. Túl sokat vártunk a panírozás és a sütés között, ezért a besózott hús elkezdett levet ereszteni. A szárazon bundázott szeleteket rögtön süssük meg.

Brassói aprópecsenye

– Megégetjük a fokhagymát. Inkább rövidebb ideig pirítsuk a hagymával, mert könnyen odaég, és keserű lesz az egész étel.
– Nem sütjük át a húst. Egy darabot vágjunk át. Akkor jó, ha mindenhol egységes a színe (a közepe sem rózsaszín), és puha.
– Túl zsíros, nem roppanós a krumpli. Alaposan szárítsuk meg az előfőzés után. Forró olajban vagy zsírban süssük aranybarnára, és csak közvetlenül tálalás előtt forgassuk össze a raguval.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.