Hagyományosan rántással, azaz zsíron pirított liszttel sűrítették a leveseket. Ma már jobban kedveljük a kalóriaszegényebb, könnyedebb megoldásokat, de van, ahol nem érdemes lecserélni. Egy csülkös bableves rántás nélkül sem lesz fogyókúrás, ráadásul az ízei egy részét is elveszítené.
[eadvert]
Egy kis serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, beleszórjuk a lisztet.
Kis lángon, folyamatosan kevergetve világos zsemleszínűre pirítjuk (egy-két perc).
Beleszórjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát (ha kellenek a rántásba, levese válogatja), ezzel is együtt pirítjuk kis lángon.
Ha kész, levesszük a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. A pirospaprika szinte azonnal megég, azért kell ilyenkor levenni a lángról.
Utána félretesszük, és hagyjuk langyosra hűlni, így biztosan nem lesz csomós. A forrásban lévő leveshez öntjük, és kevergetve forraljuk még jó pár percig, közben szépen besűrűsödik a lé, és átveszi a rántás ízeit is.