Ha ünnepi menüt tervezünk, érdemes gondolni a töltött hústekercsekre is. Sokakat az tart vissza ezek elkészítésétől, hogy nem tudják, hogyan vágják a húst, hogy szép nagy szeletet kapjanak. Tulajdonképpen ez az egyetlen tudomány szükséges a húsroládok előállításához.
[eadvert]
Szükségünk lesz egy hosszú, éles pengéjű késre. A húsdarabot megmossuk, papírtörlővel alaposan leszárítjuk. Ha lapos húsról van szó, akkor lefektetjük, és középen éles késsel keresztben félig bevágjuk, majd először az egyik, utána a másik irányba az asztal lapjával párhuzamosan elfelezzük, de úgy, hogy ne vágjuk végig. Utána kihajtjuk mindkét oldalt, mint egy könyvet, így megdupláztuk az alapterületet. Nagyobb, körülbelül tégla alakú húsdarabnál az egyik oldalánál elkezdünk vágni egy 1-1,5 cm vastag szeletet, de ügyelünk rá, hogy az utolsó 1-1,5 cm-t már ne vágjuk át. Ekkor derékszögben elkanyarodunk, és most a másik oldallal párhuzamosan kezdünk egy szeletet vágni, szintén úgy, hogy az utolsó pici részt egyben hagyjuk. Tehát egy szögletes csigavonallal haladunk, amíg el nem fogy a húsdarab. Mindkét változatnál még sokat tudunk korrigálni a klopfolással, az egyenetlenségeket szépen el tudjuk oszlatni.
Sajttal és spárgával töltött csirkemell petrezselymes újburgonyával
Háromféle sajttal töltött csirkemell mandulabundában, körtekrokettel és színesbors-mártással