[eadvert]
A csörögét először 1565-ben említették, mint a forró zsírban sülő tészta, ami ilyen hangot adott ki készülés közben. Több vélemény is van arról, hogy honnan ered. Egyes feljegyzések szerint a csöröge Erdélyből indult el hódító útjára, más források már arról írnak, hogy a palócok között volt ismert és kedvelt étel. Persze, nemcsak nálunk népszerű édesség ez, hanem más európai nemzetnél is. Az olaszok chiacchiere néven ismerik, és a tésztába grappa is kerül, a franciák lyoni fánkot (bugnes) készítenek, amit meglepő módon sokszor a hentesboltokban árusítanak, a lengyeleknél chrusty-t lehet sütni, a bolgárok kukurini néven készítik a csörögét, míg az ukránok verhunit sütnek. De még az Egyesült Államokban is ismerik a kedvenc farsangi sütinket, oda holland bevándorlók vitték magukkal a receptet. A cruller nevű finomság azonban karika formában készül.