A rakott krumpli az egyik legkedveltebb magyaros egytálétel. Imádjuk jó szaftosan, sok tejföllel, kolbásszal. Esszük a menzán, rendeljük a vendéglőben, és a legtöbb család otthoni étlapján is szerepel ez a kiadós, laktató étel. Most néhány tippel segítünk, hogy még tökéletesebb legyen a család kedvence.

Így lesz tökéletes a rakott krumpli

FŐ HOZZÁVALÓK

Burgonya
Legjobb a kiflikrumpli, ennek hiányában a pirosas-barnás héjú fajták jöhetnek szóba. A sárgás héjúak kevésbé tömörek, ezért könnyen szétesnek. Héjában főzze 15 percig, majd hámozás után vágja fel a szemeket kb. 1 cm-es szeletekre.

[eadvert]

Tojás
2 kg krumplihoz 8 db normál nagyságúval kalkulálhat. Főzze meg keményre, és karikázza fel vékonyra tojásszelelővel!

Kolbász
A túl szárazból nem sül ki elég zsír, a túl puha meg nehezen szeletelhető. (Általában megfelel a jó minőségű lángolt kolbász, de ha bizonytalan, kérjen tanácsot a hentestől.) Serpenyőben süsse elő a héj nélküli kolbászkarikákat 2-3 ek olajon, és tegye félre a zsiradékot.

Tejföl
A nagyi receptjéhez természetesen 20%-os kell. Könnyebben lehet kenni, ha előzőleg egy kevés tejszínt kever bele.

A rakott krumpli kiadós egytálétel /Fotó: Shutterstock

FŰSZEREK

Nem kell túlzásba vinni a fűszerezést, a kolbász gondoskodik a magyaros ízről. Rétegezéskor mértékkel használjon sót és borsot.

EXTRÁK

Keverjen reszelt sajtot a legfelülre kerülő maradék tejfölbe, ha azt szeretné, hogy szépen piruljon a rakott krumpli teteje. Szalonnát is pakolhat a rakott krumpli tetejére, de akkor irány az edzőterem, vagy kocogja le a kalóriákat! A kolbászt vészhelyzetben baconnel helyettesítheti.

RÉTEGEZÉS

A krumplit és a tojást előző nap megfőzheti, majd felszeletelve fólia alatt tárolhatja a hűtőben.

Látványos lesz az étel, ha kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló üvegedénybe rakja le a rétegeket. Kezdje a krumplival, aztán jöhet a tojás, a kolbász és a tejföl. Legfelülre egy réteg krumpli kerüljön, amit kenjen meg tejföllel, majd locsolja meg a kolbászzsírral.

Ha eltekint a kolbászzsírtól, keverjen reszelt sajtot a tejfölbe, vagy forgácsoljon rá egy kevés vajat. (Kakastaréj-szalonna esetén mindez szükségtelen.)

Sajttal is megszórhatjuk a krumpli tetejét /Fotó: Shutterstock

SÜTÉS

Melegítse elő a sütőt 180 fokra, és süsse a rakott krumplit kb. 30 percig, amíg el nem kezd barnulni az oldala, illetve a teteje. A tálat hideg sütőbe is beteheti, ennek az elkészítés szempontjából nincs jelentősége.

Sajtos-kolbászos rakott burgonya

10 dolog, amit jó tudni a krumpliról!

Hurkás rakott krumpli

Sonkakrémes rakott krumpli

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.