Imádjuk sütve, főzve, tepsiben pirítva. Egy magyar éves krumplifogyasztása 60 kiló. Ám ezeket az infókat jó, ha tudod a kedvenc köretünkről!

10 dolog, amit jó tudni a krumpliról!

Szinte mindennap kerül valamilyen burgonyás étel az asztalra, kivéve talán a diétázóknál, hiszen a szénhidrátban gazdag krumpli, nehezen illeszthető bele az életmódváltásba. Az azonban biztos, hogy nehéz nélküle elképzelni a vasárnapi rántott húst, és mi lenne velünk olyan egytálételek nélkül, mint a rakott krumpli, a krumplis tészta, vagy a paprikás krumpli? De mennyit tudsz az egyik kedvenc alapanyagunkról?

  1. A burgonya amerikából érkezett Európába. Magyarországon csak a XIX. században terjedt el.
  2. Közeli rokonságban áll a paprikával, a paradicsommal és a padlizsánnal.
  3. Magyarországon az éves egy főre jutó burgonyafogyasztás 60 kg.
  4. A krumpli azz egyik legfontosabb C-vitamin-forrásunk. Bár a benne lévő vitamin fele elvész a főzés során, még így is sok marad.
  5. -Sok benne még az A- és B- (B1-, B2- és B6-) vitamin is, valamint értékes káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, folsavat, cinket és mangánt tartalmaz.
  6. Legértékesebb vitaminjai közvetlenül a héja alatt helyezkednek el, tehát igyekezzünk minél vékonyabban hámozni.
  7. Gyógyítóan hat a gyomor- és bélgyulladásokra.
  8. A burgonyában kifejezetten kevés kalória van (85 kilokalória/100 gramm), a készítésénél használt zsiradékok teszik hizlalóvá. Főzve vagy sütőben, zsiradék nélkül sütve sok diétába beleilleszthető, ám a szénhidrát mennyiségre ekkor is érdemes figyelni.

    főtt krumpli, burgonya

    Fotó: shutterstock

  9. Szépít is: főve vagy nyersen bőrtápláló, arckisimító pakolás alapanyaga lehet. Egy-egy nyers karika tíz perc alatt eltünteti a szemkörnyék duzzanatát.
  10. A zöld vagy a kicsírázott burgonya mérgező szolanint tartalmaz. Sötétben, 6-8 fokon tároljuk, így nem indul be a csírázás.

5 tanács, ami jól jön, ha újkrumpliból készül az ebéd

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.