Hívhatod tócsninak, rösztinek vagy lepcsánkának, a lényegen nem változtat: így is, úgy is finomak, egyszerűen elkészíthetők, és mindnek reszelt krumpli az alapja.

Így lesz tökéletes a tócsnid – 2 tuti alaprecepttel!

KRUMPLIFAJTÁK
Válassz általánosan felhasználható B típusú burgonyát, amely omlósabb, mint a kifejezetten sütésre ajánlott A jelű, de nem fő szét az elkészítés során, mint a főzelékhez vagy püréhez való C jelzésű. Jelzés hiányában a héj színe is eligazíthat – a sárga fajták sütéshez, a pirosak inkább főzéshez ajánlottak. Nagyobb szemeket válogass, mert ezeket könnyebb lereszelni!

NYERSEN VAGY FŐZVE?
A meghámozott nyers krumplit finomabbra reszelheted, mint a főttet. Utána nyomkod ki belőle a felesleges nedvességet! Főtt krumpli használata esetén a burgonyalepény rövidebb idő alatt megsül, mint a nyersből készített.

RESZELNI MUSZÁJ!
A legkényelmesebb megoldás, ha a meghámozott és durvára darabolt burgonyaszemeket bedobálod a robotgépbe. Ha nincs zöldségreszelő feltéttel ellátott masinád, akkor vedd elő a jó öreg négyoldalas kézi reszelőt! Gyümölcscentrifugával inkább ne próbálkozz!

SÜTÉSI LEHETŐSÉGEK
1. Serpenyőben

Akár öntöttvasedényt, akár tapadásmentes serpenyőt használsz, fontos, hogy elég nagy legyen, mert a lepényeknek nem szabad összeérniük. Hevíts fel olajat vagy olvasztott vajat, kanalazz bele tésztát, lapítsd le a halmokat kerekre, és süsd a szélek barnulásáig (kb. 4 perc). Fordítsd meg, és süsd a másik oldalt is pár percig, amíg ropogós lesz.

2. Gofrisütőben

Forrósítsd fel a sütőfelületet, kend meg vékonyan olajjal vagy olvasztott vajjal, majd merj rá masszát. Szabályos formájú, egyenletesen barna burgonyalepényeket süthetsz 5-10 perc alatt és a forgatással sem kell vesződni.

3. Sütőben

Ehhez a módszerhez egyáltalán nem kell zsiradék! Halmozd a masszát kis adagokban sütőpapírral leterített tepsibe, finoman nyomkodd le, és süsd meg a lepénykéket a 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt. Félidőben fordítsd meg őket, hogy a másik oldaluk is ropogósra süljön.

4. Sósan és édesen

A sós változatokat tetszés szerint gazdagíthatod zöldfűszerekkel, zöldségekkel (pl. reszelt sárgarépával), sőt hússal is. A megsütött burgonyalepényeket húsok vagy gomba mellé köretként, továbbá tetszés szerint pácolt vagy füstölt lazaccal, túrókrémmel, joghurttal, káposztasalátával tálalhatod. Édesszájúaknak almapürével vagy fahéjas cukorral megszórva kínálhatod.

ALAPRECEPT 1.:

1 kg burgonya
25 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg vaj
1 csipet só

1. Héjában főzzük puhára a burgonyát,majd szűrjük le és hámozzuk meg. Reszeljük gyúródeszkára, sózzuk meg kissé, és dolgozzuk össze a liszttel és a tojással.

2. Formázzunk a tésztából hosszúkás veknit, majd szeleteljük fel. Sodrófával lapítsuk ki a szeleteket. Tegyük a lepénykéket száraz serpenyőbe, és süssük őket mindkét oldalukon 2-2 percig. Ha elkészültek, kenjük meg őket a vajjal.

ALAPRECEPT 2.:

50 dkg krumpli

3 db tojás
3 gerezd fokhagyma
bors
rozmaring
olaj

1. A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, de nem teljesen puhára. Hagyjuk kihűlni, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük.
2. A reszelt krumplit összekeverjük a tojással, tört fokhagymával, borssal, rozmaringgal és ha szükséges még sóval.
Egy serpenyőben olajat hevítünk és 1-2 kanálnyi adag krumplit beleteszünk és szétterítjük ujjnyi vastagságúra. Mindkét oldalát addig sütjük, míg szép piros nem lesz.

 

Friss zöldségtócsni párizsival töltve

Zöldséges tócsni snidlinges mártással

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink