Hívhatod tócsninak, rösztinek vagy lepcsánkának, a lényegen nem változtat: így is, úgy is finomak, egyszerűen elkészíthetők, és mindnek reszelt krumpli az alapja.

Így lesz tökéletes a tócsnid – 2 tuti alaprecepttel!

KRUMPLIFAJTÁK
Válassz általánosan felhasználható B típusú burgonyát, amely omlósabb, mint a kifejezetten sütésre ajánlott A jelű, de nem fő szét az elkészítés során, mint a főzelékhez vagy püréhez való C jelzésű. Jelzés hiányában a héj színe is eligazíthat – a sárga fajták sütéshez, a pirosak inkább főzéshez ajánlottak. Nagyobb szemeket válogass, mert ezeket könnyebb lereszelni!

NYERSEN VAGY FŐZVE?
A meghámozott nyers krumplit finomabbra reszelheted, mint a főttet. Utána nyomkod ki belőle a felesleges nedvességet! Főtt krumpli használata esetén a burgonyalepény rövidebb idő alatt megsül, mint a nyersből készített.

RESZELNI MUSZÁJ!
A legkényelmesebb megoldás, ha a meghámozott és durvára darabolt burgonyaszemeket bedobálod a robotgépbe. Ha nincs zöldségreszelő feltéttel ellátott masinád, akkor vedd elő a jó öreg négyoldalas kézi reszelőt! Gyümölcscentrifugával inkább ne próbálkozz!

SÜTÉSI LEHETŐSÉGEK
1. Serpenyőben

Akár öntöttvasedényt, akár tapadásmentes serpenyőt használsz, fontos, hogy elég nagy legyen, mert a lepényeknek nem szabad összeérniük. Hevíts fel olajat vagy olvasztott vajat, kanalazz bele tésztát, lapítsd le a halmokat kerekre, és süsd a szélek barnulásáig (kb. 4 perc). Fordítsd meg, és süsd a másik oldalt is pár percig, amíg ropogós lesz.

2. Gofrisütőben

Forrósítsd fel a sütőfelületet, kend meg vékonyan olajjal vagy olvasztott vajjal, majd merj rá masszát. Szabályos formájú, egyenletesen barna burgonyalepényeket süthetsz 5-10 perc alatt és a forgatással sem kell vesződni.

3. Sütőben

Ehhez a módszerhez egyáltalán nem kell zsiradék! Halmozd a masszát kis adagokban sütőpapírral leterített tepsibe, finoman nyomkodd le, és süsd meg a lepénykéket a 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt. Félidőben fordítsd meg őket, hogy a másik oldaluk is ropogósra süljön.

4. Sósan és édesen

A sós változatokat tetszés szerint gazdagíthatod zöldfűszerekkel, zöldségekkel (pl. reszelt sárgarépával), sőt hússal is. A megsütött burgonyalepényeket húsok vagy gomba mellé köretként, továbbá tetszés szerint pácolt vagy füstölt lazaccal, túrókrémmel, joghurttal, káposztasalátával tálalhatod. Édesszájúaknak almapürével vagy fahéjas cukorral megszórva kínálhatod.

ALAPRECEPT 1.:

1 kg burgonya
25 dkg liszt
1 db tojás
5 dkg vaj
1 csipet só

1. Héjában főzzük puhára a burgonyát,majd szűrjük le és hámozzuk meg. Reszeljük gyúródeszkára, sózzuk meg kissé, és dolgozzuk össze a liszttel és a tojással.

2. Formázzunk a tésztából hosszúkás veknit, majd szeleteljük fel. Sodrófával lapítsuk ki a szeleteket. Tegyük a lepénykéket száraz serpenyőbe, és süssük őket mindkét oldalukon 2-2 percig. Ha elkészültek, kenjük meg őket a vajjal.

ALAPRECEPT 2.:

50 dkg krumpli

3 db tojás
3 gerezd fokhagyma
bors
rozmaring
olaj

1. A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, de nem teljesen puhára. Hagyjuk kihűlni, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük.
2. A reszelt krumplit összekeverjük a tojással, tört fokhagymával, borssal, rozmaringgal és ha szükséges még sóval.
Egy serpenyőben olajat hevítünk és 1-2 kanálnyi adag krumplit beleteszünk és szétterítjük ujjnyi vastagságúra. Mindkét oldalát addig sütjük, míg szép piros nem lesz.

 

Friss zöldségtócsni párizsival töltve

Zöldséges tócsni snidlinges mártással

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.