Imádják a gyerekek, de szereted pontosan tudni, miből készül? Csinálj nekik házit! Ha készen vásárolod hozzá a bucit, tényleg gyorskaja lesz! A húspogácsát változatosan variálhatod friss salátákkal, zöldségekkel és szószokkal, hogy minden hamburgerrajongó elégedett legyen.

Imádod a hamburgert? Így lesz tökéletes, ha otthon készíted

Szükséges konyhai eszközök

A húspogácsát elvileg minden grillezésre alkalmas felületen megsütheted, így kerti és asztali grillen, bordázott grillserpenyőben, továbbá lávakövön, esetleg öntöttvas serpenyőben is. A teljesen egyforma hamburgerek készítéséhez konyhafelszerelési szaküzletben beszerezhetsz egy húspogácsa-formázót.

Hozzávalók

Minden alapanyag esetében elsődleges követelmény a frissesség, illetve a jó minőség.

Húsok

A marhától a sertésen át a szárnyasig minden megfelel, de fontos, hogy a hús jó minőségű legyen és megfelelő mennyiségű (18-20%) zsírt tartalmazzon. Frissen darált húst használj. Bolti áru esetén ügyelj rá, hogy hazafelé ne nyomódjon össze a csomagolása, mert csak a laza állagút tudod egyenletesen fűszerezni. A sovány húst – vagy halat – érdemes bepácolni, hogy szaftosabb legyen.

[eadvert]

Húspótlók

A vegetáriánusoknak darált hús helyett grillezhetsz pl. halloumi sajtot, tofut vagy zöldségfasírtot, továbbá mehet a burgerükbe falafel vagy polenta is. (A hamburger elnevezés kizárólag a marhahúsos változatot illeti meg.)

Sajtok

Jó, ha a sajt megolvad, mert így kibontakoznak az aromái, de nem szabad teljesen szétfolynia. Megfelel pl. a gorgonzola, a parmezán, a mozzarella vagy a brie. A hagyományos sajtburgerbe cheddar sajtot tesznek.

Feltétek

A burgereket salátalevelekkel (pl. jégsalátával, rukkolával, madársalátával), nyers vagy sült hagymakarikával, különféle zöldségekkel (pl. paradicsommal, paprikával, uborkával, grillezett céklával, cukkinivel, padlizsánnal), csemegeuborkával és más savanyúsággal gazdagíthatod.

Öntetek

Mindig a húshoz és a feltétekhez illően válassz mustárt, ketchupot, majonézt, csatnit vagy egyéb öntetet.

Hamburgerzsemle

A klasszikus búzalisztes zsemle mellett tulajdonképpen bármilyen buci, sőt lepénykenyér vagy focaccia is megfelel. Az a fontos, hogy ne vegyen fel túl sok nedvességet, vagyis ne áztathassa el a mártás. Ennek érdekében félbevágva enyhén megpiríthatod a grillen. Ha túl sok mindent raksz bele, tálalás előtt szúrj a közepébe egy pálcikát, így a rétegek nem fognak szétcsúszni.

Jó tanácsok a húspogácsa sütéséhez

– A húsmasszából nedves kézzel formázz kb. 10 cm átmérőjű és 2 cm magas pogácsákat, amelyeket csak sütés előtt hints meg sóval.

– A felhevített grillen vagy grillserpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt átsülnek.

– Ha egy evőkanál domború felével finoman lenyomod a közepüket, nem fognak felpúposodni. Csak egyszer fordítsd meg őket.

– Amennyiben kissé kihűltek, tálalás előtt 1 perc alatt felmelegíthetők a 160 fokos sütőben.

A tökéletes resztelt máj titka 8 lépésben

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.