Az ősz nemcsak színekben, de alapanyagokban is bővelkedik, a vitaminokban és tápanyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök széles választéka hívogat bennünket a piacokon és a boltok polcain. Ahhoz, hogy az ősz ízeit és hangulatát teljes mértékben kihasználhassuk, érdemes új recepteket és módszereket felfedezni. Cikkünkben most adunk néhány inspiráló tippet, hogy hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet az ősz kincseiből fermentálással, valamint szót ejtünk két értékes alapanyagról, a sütőtökről és a szőlőről.

Izgalmas őszi trükkök a konyhában: a fermentálástól a legjobb sütőtök ötletekig

Fermentálás: savanyúság felsőfokon

Az őszi zöldségek fermentálása egy izgalmas és egészséges módja annak, hogy kihasználjuk a szezonális alapanyagok gazdagságát és tápanyagokkal töltsük fel szervezetünket. A savanyítás által az ételek sokkal gazdagabb ízvilágot kapnak, támogatják az emésztést, ráadásul hosszabb ideig eltarthatók. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási eljárás és egyben az egyik legegészségesebb. Nincs szükség ecet vagy tartósítószer használatára.

Fermentáljunk változatosan!

A fermentálás során teljes mértékben kiélhetjük kreativitásunkat, ugyanis amellett, hogy egyes zöldségeket, gyümölcsöket önmagában savanyíthatunk, csodálatos egyvelegeket is készíthetünk kedvenc finomságainkból.

Az őszi kínálatból a legnépszerűbb a káposzta, a cékla, a répa, de fermentálhatunk uborkát és chilit is, sőt a sütőtököt sem szabad kihagyni. Nemcsak az alapanyagokkal játszhatunk a még izgalmasabb költeményekért, hanem az erjesztett finomságokat változatos módon fűszerezhetjük, így gyakorlatilag minden alkalommal valami új különlegességet alkothatunk.

Ha fermentálás, akkor a gyümölcsök sem maradhatnak ki a sorból. Az őszi kínálatból elsősorban a szilva, a füge, az alma, a körte, a birsalma lehet jó választás, sőt fermenált gyümölcslevet is készíthetünk, amely nagyon frissítő és egészséges alternatívája a szénsavas üdítőknek.

Hogyan fermentáljunk?

Az erjesztés finomítatlan, jódozatlan sóval történik. Az üvegeket sötét helyen, 19-21 °C-on kell tartani. A savanyítás maga pofonegyszerű, a zöldségeket, gyümölcsöket üvegbe tesszük és alaposan lenyomkodjuk, ezzel megakadályozva, hogy légbuborékok keletkezzenek, amik tönkretehetik a savanyúságot. Fontos, hogy az összetevőket mindig folyadék lepje, érdemes őket leszorítóval súlyozni.

A sokoldalú sütőtök

Az ősz kétségkívül legkedveltebb alapanyaga a sütőtök, amelyet számos módon használhatunk. Megsüthetjük, készíthetünk házi lekvárt, ínycsiklandó krémleveseket, pitét, brownie-t, humuszt, sütőtökös tésztát, darált hússal töltött tököt, és ha a kávék szerelmesei vagyunk, akkor a pumpkin spice latte sem maradhat ki a sorból.

A sütőtök tökéletes párost alkot a mézzel, ami kellemesen édessé varázsolja, de jól áll neki a só, a bors, az olívaolaj, a chili, a szerecsendió, a fahéj, a kakukkfű és a rozmaring.

Mire figyeljünk a sütőtök elkészítésénél?

Fontos alapszabály, a megfelelő sütőtök kiválasztása. A halvány, belül nagyon szálas darabok ugyanis még a legprofibb trükkök ellenére sem lesznek elég finomak. Kívülről nehéz megítélni, hogy melyik tököt érdemes megvenni, de a piacokon például fel szoktak vágni egy-egy darabot, így láthatjuk, hogy az adott fajta mennyire felel meg az igényeinknek.

A sütőtököt a sütés előtt mindig jól mossuk meg és a feldolgozásához elengedhetetlen a strapabíró, éles kés. Sütéshez fel is szeletelhetjük a tököt, vagy kockákra vághatjuk. Fontos, hogy mielőtt sütőbe toljuk, ne távolítsuk el a héját. A tök a sütőben egy karamellizált levet fog engedni, amit érdemes a későbbiekben például leveshez vagy püréhez felhasználni.

Ha nem szeretnénk túl sokat takarítani, akkor célszerű sütés előtt sütőpapírral bélelni a tepsit. A sütőtök nagyjából másfél óra alatt készül el, de ez függ természetesen a hőmérséklettől és a tök nagyságától is.

Hogy igazán finom legyen, célszerű eleinte 220 fokon kezdeni a sütést, majd fél óra után lejjebb vehető a hőmérsékletet 200 fokra. Az utolsó 20 percben pedig ajánlott 160 fokra csavarni a sütőt.

Szőlőlekvár az édes ízek szerelmeseinek

A szőlőlekvár igazi különlegességnek számít, nem találkozhatunk vele olyan gyakran a boltok polcain, mint például a jó öreg kajszibarackkal.

A szőlődzsem készítése nemcsak kiváló őszi program, de egyben egy garancia arra, hogy biztosan minőségi készítményt fogyasztunk, ráadásul pénztárcakímélőbb otthon megfőzni, mint a boltban megvenni. Akármilyen fajtából is készítjük a lekvárt, fontos, hogy mindig érett fürtöket válasszunk, mert ezek íze és édességi foka gazdagabb és jobb ízű végeredménnyel kecsegtet. A szőlővel remek párost alkot az ősz két másik sztárja, az alma és a birsalma, és a lekvár ínycsiklandó lehet citrom és fahéj hozzáadásával.

A lekvárfőzés során mindig hibátlan gyümölcsök kerüljenek a lábosba, mert akár egyetlen hibás szem is tönkreteheti a munkánkat.

A szőlőszemeket, akár háromszor-négyszer is mossuk át, hogy ne maradjon rajtuk semmilyen szennyeződés.

A dzsemhez vásárolhatunk kifejezetten mag nélküli szőlőt, ha nem szeretnénk a magok eltávolításával bajlódni, amik keserűvé tehetik a lekvárt.

Őszi finomságok a takarékosság jegyében

A sütés-főzéshez és a savanyúságok készítéshez használt alapanyagok sokszor nem olcsók, de sokkal jobban kijöhetünk anyagilag, mintha kész ételeket vásárolnánk. Ráadásul csodás érzés a hűvösebb napokon vitaminokban és tápanyagokban bővelkedő, tartósítószermentes finomságokat leemelni a spejzpolcról. Ezért ha pénzügyi nehézségünk adódna az őszre való felkészülés során, érdemes kis összegű kölcsön igénylésén gondolkodni.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.