Annyira jó körbeülni a nagy asztalt a kertben, és hosszasan eszegetni, beszélgetni, iszogatni. Egy-egy ilyen alkalomra ajánljuk az alábbi nyári menüt. Fél óra alatt nem készül el, de azért úgy válogattuk össze az ételeket, hogy ne kelljen egész nap a konyhában ácsorogni. A könnyű, édes gyümölcsleves után laktató zöld fűszeres pecsenye jön, különleges rizskörettel.

Jön a család, mit főzzünk vasárnap?

Az előétel egy nagyon nyári gyümölcsleves, melyhez sütünk pár édes ropogós rudacskát is.

Mentás gyömbéres barackleves édes ropogóssal:
Lesúrolunk egy centis gyömbérdarabot, felrakjuk főni egy liter vízben egy kezeletlen narancs vékonyan lehántott héjával és egy kis csokor mentával. Öt percig forraljuk. Leszűrjük. A fűszeres lében megfőzünk 80 dkg meghámozott, kimagozott, feldarabolt sárgabarackot. Merülőmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a narancs levét (2 evőkanállal félreteszünk belőle a ropogós mázához), megkóstoljuk, ízlés szerint cukrozzuk. Adunk hozzá kicsi sót, és belefacsarjuk a narancs levét is. Végül a kicsi tejszínnel lágyítjuk az ízét. Hidegen poharakba töltjük, mentalevéllel díszítjük.
A ropogóshoz kinyújtunk egy leveles tésztát, egy centis csíkokra felvágjuk. A hossztengelye körül megcsavarjuk a rudakat, és sütőpapírral fedett sütőlemezre sorakoztatjuk. Felvert tojással lekenjük, megszórjuk sütésálló, durva szemű cukorral. Forró sütőben körülbelül tíz perc alatt megsütjük. A félretett narancslevet összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrűn folyó legyen, és megcsíkozzuk vele a kihűlt rudakat.

A főétel a rendkívül közkedvelt oldalas, roséval és friss zöld fűszerekkel nyáriasítva.

Roséval sült oldalas friss zöld fűszerekkel:
Két darabba vágunk 1 kg oldalast. Hegyes kiskéssel lyukakat fúrunk bele, és ezeket a nyílásokat megtömjük zöld fűszerekkel (tetszés szerint rozmaring, zsálya, oregánó, majoránna, stb.). Bedörzsöljük sóval és borssal. 20 dkg zsírral vastagon kikenünk egy kis tepsit, belefektetjük az előkészített húsdarabokat. Két vöröshagymát meghámozunk, cikkekre vágunk, köré szórjuk. Lefedjük alufóliával, és legalább egy éjszakára berakjuk a hűtőszekrénybe. Másnap levesszük a fóliát, öntünk a húsra két deci vizet, rálocsolunk két deci rosé bort, ismét lefedjük alufóliával, és 180 fokos sütőben körülbelül két órán át sütjük. Ha kész, levesszük róla a takarást, és ha szükséges, magasabb hőmérsékletű sütőben rápirítunk.

Különleges köretünk a zöldséges, paradicsomos párolt rizs.

Rizs bazsalikomos paradicsommártásban, zöldbabbal és cukkinivel:
Felrakunk főni 20 dkg rizst a szokásos módon. Közben elkészítjük a paradicsommártást: fél deci olívaolajon megdinsztelünk két gerezd zúzott fokhagymát, majd átforgatunk rajta egy kis csokor elmorzsolt bazsalikomlevelet zeller zöldjét. Ráöntünk 30 dkg sűrített paradicsomot, kevés vízzel hígítjuk. Hozzáadunk 20 dkg megtisztított, felvágott friss zöldbabot és egy közepes, felkockázott cukkinit, sózzuk, és addig főzzük, míg félig meg nem puhulnak a zöldségek. Ekkor hozzáadjuk a külön megfőzött rizst, megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk, és együtt készre főzzük.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.