Van az úgy, hogy annyira sok egyéb feladatunk volt decemberben, hogy az utolsó pillanatban van csak időnk és energiánk a karácsony esti menü kitalálására és megalkotására. Épp arra van időnk, hogy a legközelebbi kisboltba leugorjunk, és az ott kapható alapanyagokból főzzük majd az ünnepi vacsorát. Meg persze nem szeretnénk vagyonokat költeni rá. Most egy ilyen ételsort ajánlunk, amely megfelel ezeknek a követelményeknek, és mindezek mellett még nagyon finom és különleges is.
Az összes fogást elő tudjuk készíteni délelőtt, nem kell a szentestét a konyhában tölteni. A levest teljesen összefőzhetjük, ehhez csak a sajtos pirítósokat kell megsütni frissen. A töltött csirkét is készre párolhatjuk, csak a pirítás marad az utolsó pillanatokra. Ugyanígy a burgonyát is félig megsütjük, még forrón megtörjük, csak a második sütést hagyjuk estére.
Az előétel egy pikáns ízű fehérboros hagymaleves, amely mellé sajtos pirítóst adunk. Hagyma, kenyér, egy kis bor, maradék reszelt sajt. Fillérekbe kerül, mégis elegáns, ízletes.
A főételünk a könnyen beszerezhető csirkemellfiléből készül. Ha a szaftosabb húsokat szeretjük, használhatunk csirkecombfilét is, akkor a combfilét kiterítjük, megtöltjük, majd hústűvel összezárjuk. A töltelékhez aszalt fügét adtunk, de ugyanilyen jó hozzá az aszalt szilva vagy sárgabarack is.
A köret pedig egyszerű sült krumpli. Sütőben félig megsütjük, utána kicsit megtörjük, feldobjuk egy kis reszelt sajttal, fűszerrel, zsiradékkal, és így sütjük ropogósra. Önmagában is fantasztikus.