A birsalmát nyersen nemigen fogyasztjuk, és ráadásul már hideg tisztaszobánk sincs, ahol sokáig elállna (és közben illatosítana). Tehát általában érdemes rögtön befőzni, ha hozzájutunk egy szép adaghoz.

Lassan érik a birs, így tegyük el!

A fanyar birsből készíthetünk kompótot, lekvárt és sajtot. A kompót meg a lekvár viszonylag egyszerű és gyors, a birsalmasajt lassan készül, és jó sok macerával jár. A birs kifejezetten savanyú gyümölcs, édesítés nélkül a legtöbbünknek ehetetlen, összehúzza a szánkat, nem esik jól. A két egyszerű birsterméknél használhatunk a cukor helyett valamilyen természetes édesítőszert (sztívia, xilit, eritrit), a hagyományos birsalmasajthoz viszont hagyományos cukor kell, a mennyiségét csökkenthetjük, de nem nullára.

Pár üveggel mindenféleképpen érdemes eltenni, mert ez a különleges ízvilág nem csak a téli süteményeknek áll nagyon jól, de pecsenyék mellé is kiváló, bármelyik. A játékos kedvűeknek pedig a birsalmacsatnikat ajánljuk, itt lehet variálni a fűszereket és az ízeket, sült húsok, sült zöldségek, sós lepények kísérője lehet.

Rumos birsalmazselé

Fűszeres birskompót

Gyömbéres birsalmasajt

Szegfűszeges birsalmasajt mandulával és dióval

Narancsos birsalma chutney lila hagymával

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.