A birsalmát nyersen nemigen fogyasztjuk, és ráadásul már hideg tisztaszobánk sincs, ahol sokáig elállna (és közben illatosítana). Tehát általában érdemes rögtön befőzni, ha hozzájutunk egy szép adaghoz.

Lassan érik a birs, tegyük el!

A fanyar birsből készíthetünk kompótot, lekvárt és sajtot. A kompót meg a lekvár viszonylag egyszerű és gyors, a birsalmasajt lassan készül, és jó sok macerával jár. A birs kifejezetten savanyú gyümölcs, édesítés nélkül a legtöbbünknek ehetetlen, összehúzza a szánkat, nem esik jól. A két egyszerű birsterméknél használhatunk a cukor helyett valamilyen természetes édesítőszert (sztívia, xilit, eritrit), a hagyományos birsalmasajthoz viszont hagyományos cukor kell, a mennyiségét csökkenthetjük, de nem nullára.

Pár üveggel mindenféleképpen érdemes eltenni, mert ez a különleges ízvilág nem csak a téli süteményeknek áll nagyon jól, de pecsenyék mellé is kiváló, bármelyik. A játékos kedvűeknek pedig a birsalmacsatnikat ajánljuk, itt lehet variálni a fűszereket és az ízeket, sült húsok, sült zöldségek, sós lepények kísérője lehet.

Gyömbéres birsalmasajt

Szegfűszeges birsalmasajt mandulával és dióval

Narancsos birsalma chutney lila hagymával

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.