A meggynek számos fajtáját ismerjük, kora májustól egészen július közepéig szedhetjük a fanyar gyümölcsöket. Az egyik leghatékonyabb antioxidáns, vértisztító, valamint a cseresznyéhez hasonlóan vese- és értisztító. Mivel nagyszerűen tisztítja a vesét, a vizesedésre hajlamos egyének számára különösen ajánlott a fogyasztása. A meggyben található nagy mennyiségű vas serkenti a szívműködést, így képes megemelni a vérnyomást is.
Vörösboros meggyleves
Elkészítési idő: 20 perc
[eadvert]
Hozzávalók:
- 50 dkg meggy
- 1 citrom
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál ételkeményítő
- szegfűszeg
- fahéj
- 1 marék citromfű
- 1 dl vörösbor
- 4 evőkanál méz
- 5 dkg vaj
Tegyünk fel egy fazékban két liter vizet, majd forráskor tegyük bele a kimagozott meggyet, a kifacsart citromlevet. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá hőkiegyenlítéssel a tejszínnel elkevert keményítőt, a szegfűszeget és a fahéjat, valamint a reszelt citromhéjat és a citromfűt. Forraljuk tovább. Öntsük hozzá a vörösbort (előzőleg összetört meggymagot is áztathatunk benne,majd szűrjük le – így még intenzívebb gyümölcsös íze lesz). Végül sűrítsük a vajjal és a mézzel. Kapcsoljuk le a gázt, és hagyjuk kihűlni.